- 2 kg fehér káposzta
- 1 db nagyméretű célka
- 1 db répa
- 2 fej fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 6 levél babérlevél
- 1 csapott teáskanál fekete bors (egész)
- 1 csapott teáskanál mustármag
- 1/2 teáskanál egész római kömény
- 30 ml garum (vagy halszósz)
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 dl ecet
A káposzta felső burkoló leveleit leválasztjuk.
A fej káposztát 8 részre vágjuk, a torzsa maradványokat lenyessük.
A céklát megpucoljuk és karikákra vagy fél karikákra szeljük.
a fokhagymákat megpucolva apróra vágjuk
répát megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk
5 literes (kovászos uborka) üvegbe rétegezzük:
fele káposzta+
fele cékla+
fele fokhagyma+
fél csokor kapor és petrezselyem+
fele karikára vágott répa+
fele babérlevél+
fele fekete bors+
fele mustármag+
fele római kömény (egész)
és ezt még egyszer amíg tele az üveg...
közben:
1 liter vizet melegítünk és 2 evőkanál barna cukrot feloldunk benne, majd bele a 3 dl halszósz és 2 dl ecet.
Amint kihűlt, feltöltjük vele az üveget, amíg ellepi..
Ki az ablakba, mint a koviubit és 3-4 (napos) nap érlelődés után kóstolás..
Tipikus római konyha - 3-4 nap érlelés után hűtendő és hidegen fogyasztható...
A garum egy speciális római halszósz volt:
Szardellákat rétegeztek nagy szemű sóval és fűszerekkel hordóban, melyek 3-5 hónap alatt összeértek és a hordó alján kicsöpögtették a levét..
Nagyon hasonlít az ázsiai halszószra (így én is evvel készítettem)
Az átválogatott babot egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és friss vízben, a babérlevéllel fűszerezve, 1 csapott kiskanál sóval ízesítve puhára főzzük. Ha főzől...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne), a hagymát megtisztítjuk. Reszelőn vagy konyhai robotgéppe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTedd fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsd elő az uborkát. Az uborkát alaposan mosd meg. A végeit vágd le. Noha csak a szár felé eső vége keseredik, a másik csücsköt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű