menu

Családireceptkönyv.hu

Garumban marinált káposzta


Írta:

Elk. idő: 0,5 óra
Adag: 8
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 2 kg fehér káposzta
- 1 db nagyméretű célka
- 1 db répa
- 2 fej fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 6 levél babérlevél
- 1 csapott teáskanál fekete bors (egész)
- 1 csapott teáskanál mustármag
- 1/2 teáskanál egész római kömény
- 30 ml garum (vagy halszósz)
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 dl ecet

Elkészítés:


A káposzta felső burkoló leveleit leválasztjuk.
A fej káposztát 8 részre vágjuk, a torzsa maradványokat lenyessük.
A céklát megpucoljuk és karikákra vagy fél karikákra szeljük.
a fokhagymákat megpucolva apróra vágjuk
répát megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk
5 literes (kovászos uborka) üvegbe rétegezzük:
fele káposzta+
fele cékla+
fele fokhagyma+
fél csokor kapor és petrezselyem+
fele karikára vágott répa+
fele babérlevél+
fele fekete bors+
fele mustármag+
fele római kömény (egész)
és ezt még egyszer amíg tele az üveg...
közben:
1 liter vizet melegítünk és 2 evőkanál barna cukrot feloldunk benne, majd bele a 3 dl halszósz és 2 dl ecet.

Amint kihűlt, feltöltjük vele az üveget, amíg ellepi..
Ki az ablakba, mint a koviubit és 3-4 (napos) nap érlelődés után kóstolás..




Trükkök, tippek, praktikák:


Tipikus római konyha - 3-4 nap érlelés után hűtendő és hidegen fogyasztható...

A garum egy speciális római halszósz volt:

Szardellákat rétegeztek nagy szemű sóval és fűszerekkel hordóban, melyek 3-5 hónap alatt összeértek és a hordó alján kicsöpögtették a levét..

Nagyon hasonlít az ázsiai halszószra (így én is evvel készítettem)

Garumban marinált káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csalamádé
Csalamádé

5 kg vegyes zöldséget, (káposzta, paprika, hagyma, uborka), szép vékonyra leszeletelem, gyalulom. Ráöntök 6 dl ecetet, hozzáadom a 7 dkg sót, 40 dkg cukrot, 1 kiskanál szalicilt,...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paradicsomlé készítése másként
Paradicsomlé készítése másként

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Uborka hidegen Vali módra
Uborka hidegen Vali módra

Üvegek sterilizálása az én módszeremmel: Az üvegeket én úgy szoktam kifőzni, hogy egy nagyobb lábosban vizet forralok, de mielőtt beleraknám az üvegeket, azokat a csapból jövő fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Gyors ubi - koviubi helyett
Gyors ubi - koviubi helyett

Mosd meg az uborkát. A végeit vágd le és egy villával szúrj bele néhány mély lyukat. Az uborkákat tedd egy vastag zacskóba és szórd mellé a felaprított fokhagymagerezdeket. A kapr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk