Családireceptkönyv.hu

Görögdinnyehéjból


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Savanyított görögdinnyehéj

Hozzávalók:

1 görögdinnye héja
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
1/2 teáskanál mustármag
1 l víz
1 ek. só

Így készítsd:

Hasonlóan készítsd, mint a kovászos uborkát, csak éppen itt a kenyér-fázis kimarad.

Forralj fel annyi vizet sóval, amekkora üveget használsz.
A dinnyehéj sötétzöld külső héját hántold le, majd a héjdarabokat vágd csíkokra és állítsd az üvegbe.
Tegyél hozzá fokhagymát, mustármagot és kaprot.
Öntsd a dinnyehéjra a felforrt sós vizet és zárd le légmentesen. Tedd nedves dunsztba 10 percre az üveget, s ha már kihűlt, mehet a hűvös kamrába.

Fanyar íze, ropogós textúrája hasonlít az uborkához, de megjelenése miatt mégis igazi különlegesség!

Pácolt dinnyehéj

Hozzávalók:

1 dinnye héja
3 evőkanál + 1 teáskanál durva só
1 1/2 csésze almaecet
1 1/2 csésze cukor
2 evőkanál pácfűszer

Így készítsd:

A görögdinnye héját szabadítsd meg a zöld részétől, majd vágd kisebb hasábokra.
1 liter vízben 3 evőkanál sóval forrald fel a darabokat és főzd kb. 5 percig, majd öntsd le a vizet és az előkészített héjdarabokat tedd egy tálba.
A sziruphoz forrald össze a többi hozzávalót, majd rögtön forrón öntsd a héjakra. Ha kihűlt tedd egy üvegbe, zárd le és mehet a hűtőbe.

Kb. 2 hétig áll el!

Húsok mellé, köretként szervírozhatod!

Elkészítés:


Dinnyehéj lekvár

Hozzávalók:

3 csésze dinnyehéj
1,5 csésze cukor
1 citrom héja
1/2 citrom leve
1 rúd vanília fahéj, szegfűszeg

Így készítsd:

Hámozd meg a héját a zöld részétől, vágd apró darabokra, majd a cukor felével hagyd egy éjszakát állni.
Másnap tedd fel főzni a többi cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Párold 2 órán keresztül, majd vedd le a fedőt kb. 15 percre, hogy sűrűsödjön a lekvár.
Amikor már jó az állaga sterilizált üvegekbe töltve mehet a száraz dunsztba.

Pompás lekvárod lesz! Pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper reggeli.

Kandírozott dinnyehéj

Hozzávalók:

4 csésze görögdinnyehéj
1/4 csésze só

Sziruphoz:

1 csésze víz, 2 csésze cukor, 1 citrom
+ cukor a bevonáshoz

Így készítsd:

Hámozd meg a héjat és kockázd fel apró darabokra.
1 liter vízben forrald 5 percig, majd zárd el alatta a tüzet, tegyed hozzá a sót és hagyd legalább 6 órán keresztül ázni.
Ha kiázott öntsd le róla a vizet és öblítsd le. Friss vízzel, lassú tűzön párold.Amikor megpuhult csepegtesd le róla a vizet.
Készítsd el a szirupot és tedd bele a dinnyehéjakat. Lassú tűzön kevergesd míg világosbarna színű lesz, majd csepegtesd le és hempergesd meg a cukorban.

Remek csemege lesz!

Trükkök, tippek, praktikák:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Jolánka
Castraveti in otet(bulgaresti)
Castraveti in otet(bulgaresti)

Castraveciorii ii spalam si ii lasam la scurs. Curatam si spalam ceapa si morcovul.Ceapa o taiem solzisori iar morcovul rondele. Asezam castravetii in borcan si adaugam ceapa si mo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Svéd csalamádé
Svéd csalamádé

Az uborkát többszöri váltott vízben alaposan megmosom, megsúrolom, végeitől megszabadítom. A hagymát megpucolom. Az uborkát héjastól és a hagymát uborkagyalun nagyon vékonyra szele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Ecetes karfiol
Ecetes karfiol

A karfiolt megmosom, kis rózsákra szedem. Forrásban lévő vízbe dobom és 5 percig főzöm, majd üvegekbe szedem. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből levet főzök, amelyet azon...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar 15 perces  uborkakompót
15 perces uborkakompót

!A vízbe rakom a sót,ecetet és a fűszereket majd felforralom.Belerakom a tisztított és bevágott uborkákat a kaprot és a fokhagyma gerezdeket.Együtt újra forralom majd hagyom kihűln...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk