Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Ko­vi­ubi - így ké­szítsd el ke­nyér nél­kül!


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


ubi

Elkészítés:


Ha még nem próbált a napsütésben uborkát érlelni, kövesse a receptet: mosson tisztára egy, a család befogadóképességéhez méretezett befőttes üveget. Alulra szeleteljen egy meghámozott burgonyát, vékony karikákra. Rá kaprot, majd jöhet az uborka.

A 8-10 centiméteresek egészben mehetnek az üvegbe, de ha nagyobbakat vásároltunk, akkor hasítsuk be mindkét végéről úgy, hogy ne vágjuk át teljesen, ez megkönnyíti az erjedést. Tehetünk az uborka közé vékony csíkokra vágott tormát és szemes borsot, de néhány fokhagyma gerezd nélkülözhetetlen. Az uborkák tetejére mehet még egy kis kapor, és zárjuk le az egészet újabb burgonyakarikákkal.
Öntsük fel az üveget kézmeleg, sós vízzel és úgy fedjük le, hogy az erjedéskor keletkező gázok el tudjanak illanni. A napsütés erősségétől függően, három-négy nap alatt enyhén sárgás színt kapnak az uborkák, ami biztos jele, hogy fogyasztható a csemege. Ilyenkor ne várjunk tovább, mert akkor nem ress, hanem lagymatag, puha lesz az uborka. Amíg a napon van az üveg, naponta enyhén sós, langyos vízzel pótoljuk az elpárolgott folyadékot.

Ha elkészült a koviubi, pakoljuk át egy másik üvegbe és tegyük a rászűrt saját levében hűtőbe.

Takarékossági praktika: A léből kiszedett hozzávalókkal rögtön kitehetünk egy újabb adagot a napra, csak sós lét kell hozzá adni az újabb uborkaszállítmányhoz. Így, ha nem nagyon mohó a család, mire elfogy a hűtőből az első turnus, elkészül a következő. Harmadszorra már ne kísérletezzünk a hozzávalók ismételt felhasználásával.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Fermentált zöldség
Fermentált zöldség

4 óriás káposzta, 2 vöröshagyma, 4 nagy répa, 4 tv paprika, és 8 kovászolni való uborka hámozva, vékonyra legyalulva, sózva várta a sorsát. Jól kinyomkodtam, alaposan belenyomkodta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Castraveti in otet(bulgaresti)
Castraveti in otet(bulgaresti)

Castraveciorii ii spalam si ii lasam la scurs. Curatam si spalam ceapa si morcovul.Ceapa o taiem solzisori iar morcovul rondele. Asezam castravetii in borcan si adaugam ceapa si mo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kiss Erika
Savanyított káposzta Eta módra:)
Savanyított káposzta Eta módra:)

A káposztáról leszedem a felső leveleket és legyalulom. Ha töltött káposztát akarok csinálni a káposzta közepét kivágom / mi torzsának hívjuk/ és akkora fazékba hogy bele férjen a...

Elkészítési idő: kb.3 nap
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Boros almapaprika
Boros almapaprika

Nagyanyitól van a recept

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk