görögdinnye (vagy dinnyehéj)
30 g só 1 liter vízhez
15 ml 10% – os ecet 1 liter forró vízhez
Mossuk meg a dinnyét, majd vágjuk fel hosszában 2 – 3 cm-s vastagságú szeletekre. A szeleteket vágjuk még 3 – 4 darabra. Tegyük sterilizált befőttesüvegekbe. Öntsünk rá forró vizet és hagyjuk állni 10 percet, majd öntsük le a vizet róla és ismételjük meg még egyszer ezt a folyamatot.
Készítsük el a savanyúság levét: a vizet forraljuk fel, hagyjuk kicsit hűlni és ismét forraljuk fel, majd tegyük bele a sót és az ecetet. Öntsük a vizet a befőttesüvegekben lévő dinnyékre, a lé teljesen fedje el a dinnyedarabokat. Tegyük rá az üvegekre a kupakokat és fordítsuk őket fejjel lefelé. Mikor kihűltek, tegyük a helyükre az üvegeket, hosszú ideig eltartható ez a savanyúság.
Az édeskés – savanykás íze nagyon csábító, bármilyen sült hús mellé kínálható.
http://www.befottkompotsavanyusag.com/gorogdinnyebol-keszult-savanyusag-fenseges-teli-csemege.html
Az üveg aljába teszek egy csokor kaprot. Az uborkákat a mosogatóban vízbe rakom. Mindegyiket alaposan megdörzsölöm a kezemmel, és levágok a két végéből kb. 1-1 cm-t, majd 3 helyen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk és legyaluljuk . Összekeverjük az ízesítő anyagokkal. Egy napig állni hagyjuk, közben többször megkeverjük. Üvegbe helyezésnél jól tömörítjük az üvegb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű. Az uborkát legyalulni, a hagymát karikára, a kaprot apróra vágni és a hozzávalókkal jól összekeverni. Állni hagyjuk, kb 1 órát, közben kevergetjük, majd csavaros üvegekbe rakjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézHidegen a hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk az uborkát, szőlőlevelet, és pár napig állni hagyjuk.
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű