menu

Családireceptkönyv.hu

Cékla eltevése


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



10 kg cékla,
10 szál torma,
2 csg köménymag,
25 dkg só,
50-70 dkg cukor,
2-2,5 liter
10 %-os ecet,
5-6 liter víz,
Nátrium benzoát üvegenként egy kis késhegynyi mennyiség

Elkészítés:


A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és — lehetőleg hullámos pengéjű cifrázókéssel — vékony szeletekre vágjuk.

Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elveszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk.

Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük és 8-10 percig gőzöljük.

Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor főzőlevét használjuk fel a salátalé készítéséhez minden egyebet az előbbiek szerint csináljunk.

A céklát én már gyalulom vékony szeletekre

Trükkök, tippek, praktikák:



Ropogós uborka

Tisztára mosott apró uborkákat szorosan egymás mellé üvegekbe állítjuk, néhány szem fekete-borsot szórunk bele, és tormaszeleteket, hegyes, csípős zöl
Édes ecetes paprika recept

Vastag húsú, szépen kifejlett édes paprikát alaposan megmo­sunk, majd félbevágjuk, csumájától, magvaitól megtisztítjuk, és egymásba csúsztatva üvegekb
Gyöngyhagymás karfiol

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk és üvegekbe rakjuk. Üvegenként néhány szem megtisztított gyöngyhagymát, cseresznyepaprikát, apró
Citromos zöldbab

Megtisztított, alaposan megmosott, sárga színű zöldbabot felda­rabolva üvegekbe rakunk. Megmérjük, hogy mennyi víz fér az üve­gekbe, majd minden liter
Erdélyi savanyúság

A nagy mennyiségtől nem kell félni, ebből bármennyi elfogy. Az alaposan megmosott, különféle savanyítani valókat feldaraboljuk, a káposztát szá
Ecetes uborka

Kisebb, szép, egészséges uborkákat megmosunk és tiszta ruhával szárazra töröljük. Tormát tisztítunk, felvágjuk. Az üveg aljára tisztított és felvágott
Zöldparadicsom ecetben

Hozzávalók: 5 kg zöldparadicsom,1 kg vöröshagyma, minden kilóra 3 dkg só, ecetes­ cukros lé, 3 liter víz, 1 liter ecet, 10 dkg cukor arányban. Félcent
Mert a karfiol nemcsak rántva finom! Savanyúságnak is tökéletes!

Egy nagyon kedves szomszéd nénitől kaptam a receptet, aki már évek óta így rak el minden savanyúságot. Hozzávalók 2 l víz 30 dkg cukor 5 evőkanál só 3
Fürtös paradicsom recept télire

Nagyon finom savanyúság, díszítésre különösen alkalmas. Zöld meg enyhén rózsaszín paradicsomokat leszemezünk, meg­mossuk, és üvegekbe rakjuk. Minden ü
Forrázott csalamádé

Ehhez a savanyúsághoz, minden zöldségből azonos mennyiséget veszünk. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, uborkát, káposztát, paprikát, zöld paradi

Cékla eltevése

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Klasszikus köményes káposztasaláta
Klasszikus köményes káposztasaláta

A káposztát és a hagymát legyaluljuk, majd lesózzuk. Ezután az ecetet kikeverjük a cukorral és köménnyel, valamint a vízzel. Ha a káposzta összeesett, kinyomkodjuk, majd ráöntjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Csalamádé
Csalamádé

A káposztát vékonyra gyalulom, a hagymát hajszálvékonyra vágom, az uborkát is legyalulom, a zöldparadicsomot sávokban legyalulom. Így összevágva minden zöldség sok levet fog eresz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Angéla
Csalamádé
Csalamádé

1. A zöldégeket megtisztítjuk, meghámozzuk, majd felszeleteljük, és egy jó nagy műanyag edénybe tesszük. A hegyes paprikát nem szeleteljük, azok majd egészben kerülnek az üvegekbe....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sült paprikasaláta
Sült paprikasaláta

A paprikát alaposan mosd meg, csumázd ki, csepegtesd le, és grillezd vagy süsd meg sütőben mindkét oldalát 15 perc alatt. Ha le akarod húzni a héját, rakd egy nagy tálba, és takard...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk