10 kg cékla,
10 szál torma,
2 csg köménymag,
25 dkg só,
50-70 dkg cukor,
2-2,5 liter
10 %-os ecet,
5-6 liter víz,
Nátrium benzoát üvegenként egy kis késhegynyi mennyiség
A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és — lehetőleg hullámos pengéjű cifrázókéssel — vékony szeletekre vágjuk.
Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elveszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk.
Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük és 8-10 percig gőzöljük.
Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor főzőlevét használjuk fel a salátalé készítéséhez minden egyebet az előbbiek szerint csináljunk.
A céklát én már gyalulom vékony szeletekre
Ropogós uborka
Tisztára mosott apró uborkákat szorosan egymás mellé üvegekbe állítjuk, néhány szem fekete-borsot szórunk bele, és tormaszeleteket, hegyes, csípős zöl
Édes ecetes paprika recept
Vastag húsú, szépen kifejlett édes paprikát alaposan megmosunk, majd félbevágjuk, csumájától, magvaitól megtisztítjuk, és egymásba csúsztatva üvegekb
Gyöngyhagymás karfiol
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk és üvegekbe rakjuk. Üvegenként néhány szem megtisztított gyöngyhagymát, cseresznyepaprikát, apró
Citromos zöldbab
Megtisztított, alaposan megmosott, sárga színű zöldbabot feldarabolva üvegekbe rakunk. Megmérjük, hogy mennyi víz fér az üvegekbe, majd minden liter
Erdélyi savanyúság
A nagy mennyiségtől nem kell félni, ebből bármennyi elfogy. Az alaposan megmosott, különféle savanyítani valókat feldaraboljuk, a káposztát szá
Ecetes uborka
Kisebb, szép, egészséges uborkákat megmosunk és tiszta ruhával szárazra töröljük. Tormát tisztítunk, felvágjuk. Az üveg aljára tisztított és felvágott
Zöldparadicsom ecetben
Hozzávalók: 5 kg zöldparadicsom,1 kg vöröshagyma, minden kilóra 3 dkg só, ecetes cukros lé, 3 liter víz, 1 liter ecet, 10 dkg cukor arányban. Félcent
Mert a karfiol nemcsak rántva finom! Savanyúságnak is tökéletes!
Egy nagyon kedves szomszéd nénitől kaptam a receptet, aki már évek óta így rak el minden savanyúságot. Hozzávalók 2 l víz 30 dkg cukor 5 evőkanál só 3
Fürtös paradicsom recept télire
Nagyon finom savanyúság, díszítésre különösen alkalmas. Zöld meg enyhén rózsaszín paradicsomokat leszemezünk, megmossuk, és üvegekbe rakjuk. Minden ü
Forrázott csalamádé
Ehhez a savanyúsághoz, minden zöldségből azonos mennyiséget veszünk. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, uborkát, káposztát, paprikát, zöld paradi
A pritaminpaprikát megmosom, megpucolom és szeletekre vágom. A lé hozzávalóit együtt felforralom. A felforrt lébe a paprikákat beleforgatom, majd lyukas kanállal gyorsan ki is sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált hagymát 1/ l olajban világosra dinszteljük. Hozzáadjuk a darált paprikákat, és tovább dinszteljük. Majd a darált padlizsánt is, dinszteljük, és felöntjük a paradicsomlével...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkákat mosd át jó alaposan, akár többször is. Ezután mindegyiknek vágd le a végeit, majd szurkáld meg őket néhány helyen. Az üveget fertőtlenítsd ki, majd tedd az aljára a ka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót egy fazékba teszem és felforralom. Hagyom teljesen kihűlni, utána leszűröm. A tiszta lét és a leszűrt fűszernövényeket (pici lével) külön teszem. A ster...
Elkészítési idő: 1 óra+ Nehézség: Könnyű