1 kg rózsa- vagy gülbaba-, vagy kifliburgonya,
1 kis fej vöröshagyma, vagy 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma.
2-3 evőkanál ecet,
1 kávéskanál só,
1-2 evőkanál cukor,
2-3 evőkanál olaj,
törött bors,
1 kávéskanál édes fűszerpaprika.
A burgonyát héjastól mossuk meg és annyi hideg vízzel felöntve, amennyi szűken ellepi, erős tűzön felforraljuk, majd mérsékelt hevítéssel, lassan forraljuk. Amikor majdnem puha, leszűrjük, és lefedve saját gőzében puhítjuk meg.
A megfőzött burgonyát meghámozzuk, kissé kihűtjük, mert úgy könnyebben szeletelhető.
A langyos burgonyát vékony karikára vágjuk. 1,5 dl vízzel, ecettel, cukorral, sóval elkészítjük a levét és felforralva a burgonyára öntjük. (Ha a levet hidegen öntjük a salátára, a burgonya nem lesz omlós.) Rázással, óvatosan összekeverjük.
Ha kihűlt, hozzáadjuk a vékony karikára szeletelt vöröshagymát. Aki nem kedveli ilyen módon, a kihűlt salátához 1 kávéskanál nagyon finomra vágott hagymát keverjen. Megpermetezzük az olajjal (el is maradhat), és a tetejét fele részben törött borssal, másik felét paprikával szórjuk be.
Nyáron paradicsom- és zöldpaprika karikákkal díszítsük. Hagyma helyett finomra vágott metélőhagymát is használhatunk.
Fogyasztás előtt 2-3 órával készítsük el.
Néha olyan jól tudnak esni az ilyen húsmentes ételek, egyszerű és nagyszerű kategória! :)
A burgonyával egy középnagyságú zellert is puhára főzhetünk és karikára szeletelve, a burgonya közé vegyíthetjük. 2 keményre főzött, negyedekre vágott kemény tojással díszíthetjük.
Vékonyra reszelt sárgarépa, kukorica, vékonyra szeletelt hagyma összekeverve. Ráöntünk egy masszát, ami majonéz, tejföl, mustár, só, bors, szerecsendió keveréke. Édes változa...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűMindent kicsire kell vágni. A bulgurt megfőzzük, a rizshez hasonlóan. egy villával összekavarod, hozzáöntöd a felvágott zöldségeket és leveleket, egy citrom levet kicsavarod, ráönt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.Megfőzzük a tojást. 2.Megpirítjuk szárazon a szezámmagot. 3.A salátát megmossuk, apróra tépkedjük, tálba tesszük. 4.A hagymát megtisztítjuk, olívaolajon megpároljuk. 5.Hozzáö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű