1 kg rózsa- vagy gülbaba-, vagy kifliburgonya,
1 kis fej vöröshagyma, vagy 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma.
2-3 evőkanál ecet,
1 kávéskanál só,
1-2 evőkanál cukor,
2-3 evőkanál olaj,
törött bors,
1 kávéskanál édes fűszerpaprika.
A burgonyát héjastól mossuk meg és annyi hideg vízzel felöntve, amennyi szűken ellepi, erős tűzön felforraljuk, majd mérsékelt hevítéssel, lassan forraljuk. Amikor majdnem puha, leszűrjük, és lefedve saját gőzében puhítjuk meg.
A megfőzött burgonyát meghámozzuk, kissé kihűtjük, mert úgy könnyebben szeletelhető.
A langyos burgonyát vékony karikára vágjuk. 1,5 dl vízzel, ecettel, cukorral, sóval elkészítjük a levét és felforralva a burgonyára öntjük. (Ha a levet hidegen öntjük a salátára, a burgonya nem lesz omlós.) Rázással, óvatosan összekeverjük.
Ha kihűlt, hozzáadjuk a vékony karikára szeletelt vöröshagymát. Aki nem kedveli ilyen módon, a kihűlt salátához 1 kávéskanál nagyon finomra vágott hagymát keverjen. Megpermetezzük az olajjal (el is maradhat), és a tetejét fele részben törött borssal, másik felét paprikával szórjuk be.
Nyáron paradicsom- és zöldpaprika karikákkal díszítsük. Hagyma helyett finomra vágott metélőhagymát is használhatunk.
Fogyasztás előtt 2-3 órával készítsük el.
Néha olyan jól tudnak esni az ilyen húsmentes ételek, egyszerű és nagyszerű kategória! :)
A burgonyával egy középnagyságú zellert is puhára főzhetünk és karikára szeletelve, a burgonya közé vegyíthetjük. 2 keményre főzött, negyedekre vágott kemény tojással díszíthetjük.
A sárgarépát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A burgonyát is meghámozzuk, majd szintén felkockázzuk, és főzésig vízbe áztatjuk hogy nehogy megbarnuljon. Az almát meghámozzuk, g...
Elkészítési idő: 60perc Nehézség: KönnyűA kelbimbókat mossuk meg, vágjuk félbe, sózzuk, borsozzuk. Forgassuk meg őket olívaolajban. Előmelegített sütőben vágott felükkel lefelé fordítva, sütőpapírra helyezve 20 percig sü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz előzőleg keményre főzött tojás pirosra festésével kezdjük. A céklát alaposan mossuk meg, majd főzzük puhára. Ezután szűrjük le, hűtsük ki, pucoljuk meg, és ízlés szerint vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és nagyobb salátástálba tesszük a répával együtt. A szalonnát ropogósra sütjük az olívaolajon, majd ezt is a káposztához adjuk a zsiradé...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű