50 dkg sertéslapocka,
1 db egynapos zsemle,
1 tojás,
1,5 dkg só,
1 cikk fokhagyma,
kávéskanálnyi finomra vágott vöröshagyma,
kávéskanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem,
késhegynyi törött bors,
2 evőkanálnyi zsemlemorzsa,
20 dkg zsír.
A húsos fogások egyik legjobbja! Kiadós étel, amivel alig van munka!
Az előbbiekben ismertetett mennyiségből és módon készítjük a vagdalt húst.
A lisztezett vagy morzsázott deszkán hengert formálunk belőle. A pecsenyesütőt fagyos zsírral kikenjük, rátesszük a megformált húst, vizes kézzel elsimítjuk és a forró sütőbe tesszük. A hús tetejére zsírt tenni nem szabad, sem zsírral leönteni, mert sütés közben megrepedezik. 10 perc múlva mérsékeljük a sütő hőfokát, most a megolvadt zsírjával megöntözzük és mérsékelt forró sütőben sütjük 30-40 percig, időközben saját zsírjával öntözhetjük. Ha a zsírja erősen pirul, sistereg, egy-egy kis forró vizet öntünk alá, hogy a zsír meg ne égjen. Hogy a vagdalt hús megsült-e, azt beleszúrt tűvel vagy hegyes villával állapítjuk meg: ha a szúrás helyén a húsból nem jön ki véres nedv, a hús elkészült. A sütő hevítését megszüntetjük, a vagdalt húst lefedve, 6-8 percig a sütőben hagyjuk, majd a pecsenyesütőből kivesszük a húst, éles késsel 1-1,5 cmes szeletekre szeleteljük, a felesleges zsírt leszűrjük, egy kis forró vizet (1/2 dl) öntünk bele, az edény oldalairól le kaparjuk a rásült piros részt, átforraljuk és külön csészében adjuk a hús mellé.
Ehhez a mennyiséghez 3 keményre főzött tojást veszünk. Hideg vízben megmártott, nagyon jól kicsavart tiszta ruhára tesszük a húst, a középén vizes kézzel árkot nyomunk bele, ráhelyezzük a, megtisztított tojásokat, tojásfehérjével vagy felvert tojással megkenjük és a szétnyomott húst ráborítjuk. A szalvéta segítségével hengeralakúra formázzuk és a zsírral vastagon kikent pecsenyesütőbe tesszük; a továbbiakban az egészben sült vagdalt hús módján kezeljük.
Sűrű palacsinta tésztát készítünk és belekeverjük a lereszelt kinyomkodott burgonyát. A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, borsozzuk és vegetával fűszerezzük. A húst lisztezzük és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst 2 cm-es csíkokra vágjuk. A tojásfehérjét, keményítőt, szójamártástés a vörösbort habverővel simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A húst beleforgatjuk és éetakarva 2 órá...
Elkészítési idő: 40 perc+pácolás Nehézség: KözepesA húst megtisztítjuk, és a csontok mellett darabokra vágjuk. A pác hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, és megforgatjuk benne a szárazra törölt husikat, majd 5-6 órára (vagy egy éjsz...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: KönnyűA fokhagymát pucold meg. Az oldalast mosd meg, vágd nagyobb darabokra, sózd, borsozd ízlés szerint, de lehetőleg használj őrlőmalmot mindkét esetben, mert sokkal finomabb ízt ad a...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű