50 dkg sertéslapocka,
1 db egynapos zsemle,
1 tojás,
1,5 dkg só,
1 cikk fokhagyma,
kávéskanálnyi finomra vágott vöröshagyma,
kávéskanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem,
késhegynyi törött bors,
2 evőkanálnyi zsemlemorzsa,
20 dkg zsír.
A húsos fogások egyik legjobbja! Kiadós étel, amivel alig van munka!
Az előbbiekben ismertetett mennyiségből és módon készítjük a vagdalt húst.
A lisztezett vagy morzsázott deszkán hengert formálunk belőle. A pecsenyesütőt fagyos zsírral kikenjük, rátesszük a megformált húst, vizes kézzel elsimítjuk és a forró sütőbe tesszük. A hús tetejére zsírt tenni nem szabad, sem zsírral leönteni, mert sütés közben megrepedezik. 10 perc múlva mérsékeljük a sütő hőfokát, most a megolvadt zsírjával megöntözzük és mérsékelt forró sütőben sütjük 30-40 percig, időközben saját zsírjával öntözhetjük. Ha a zsírja erősen pirul, sistereg, egy-egy kis forró vizet öntünk alá, hogy a zsír meg ne égjen. Hogy a vagdalt hús megsült-e, azt beleszúrt tűvel vagy hegyes villával állapítjuk meg: ha a szúrás helyén a húsból nem jön ki véres nedv, a hús elkészült. A sütő hevítését megszüntetjük, a vagdalt húst lefedve, 6-8 percig a sütőben hagyjuk, majd a pecsenyesütőből kivesszük a húst, éles késsel 1-1,5 cmes szeletekre szeleteljük, a felesleges zsírt leszűrjük, egy kis forró vizet (1/2 dl) öntünk bele, az edény oldalairól le kaparjuk a rásült piros részt, átforraljuk és külön csészében adjuk a hús mellé.
Ehhez a mennyiséghez 3 keményre főzött tojást veszünk. Hideg vízben megmártott, nagyon jól kicsavart tiszta ruhára tesszük a húst, a középén vizes kézzel árkot nyomunk bele, ráhelyezzük a, megtisztított tojásokat, tojásfehérjével vagy felvert tojással megkenjük és a szétnyomott húst ráborítjuk. A szalvéta segítségével hengeralakúra formázzuk és a zsírral vastagon kikent pecsenyesütőbe tesszük; a továbbiakban az egészben sült vagdalt hús módján kezeljük.
A szűzpecsenyét besózom, borsozom és a felolvasztott zsíron mindegyik oldalát megpirítom, majd mustárral megkenem és alufóliába csomagolva félreteszem. Az apróra vágott hagymá...
Elkészítési idő:A hagymát és fokhagymát kevés olajon megsütöm. A húshoz hozzá adom a felvert tojást fokhagymát, hagymát petrezselymet izésítem sóval borssal.További lépések, ahogy a fotón is látsz...
Elkészítési idő: 1 óraA húst össze darabolom a zöldségeket megpucolom és mindent bele rakok egy lábosba, Ezután felöntöm vízzel úgy hogy pont ellepje. Mikor megpuhul minden leszűröm a húst kiszedem a zö...
Elkészítési idő: 1,5 óra