1,20 kelkáposzta,
30 dkg burgonya,
1/2 dkg só,
5 dkg zsír,
5 dkg liszt,
1-2 cikk fokhagyma,
késhegynyi törött bors,
1 csapott kávéskanál mozsárban szétdörzsölt köménymag,
1 liter csontlé vagy füstölt lé, vagy víz.
A megmosott kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a kelkáposztát előbb cikkekre, majd nagyobb kockákra vágjuk. Tél végén, amikor a kelkáposzta erős ízű, a kockára vágott kelkáposztát forrásban levő, enyhén sós vízbe főzzük bele, jól átkeverjük és felforrástól számítva, fedő nélkül 1-2 percig forraljuk. Ekkor leszűrjük, jól lecsurgatjuk. Nyáron, ősszel ez az eljárás felesleges. A feldarabolt kelkáposztát forrásban levő vízbe tesszük, hozzáadjuk a sót, köménymagot és felforrás után mérsékelt melegen főzzük. Főzés közben ne zárjuk le teljesen a fedőt, hogy a gőz eltávozhassák. Közben a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, a félig megpuhult kelkáposztához hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát. Kissé sötétebb rózsaszínű rántást készítünk, a tűzről lehúzzuk, hideg vízzel felengedve, simára keverjük, amikor a főzelék anyaga megpuhult, hozzáadjuk; most tesszük a főzelékhez a péppé kapart fokhagymát is, jól elkeverjük és mérsékelt tűzön főzzük. A sötétebb rántással kissé hosszabb ideig forraljuk a főzeléket, hogy a nyers rántás ízét elveszítse (8-10 perc). Közben vigyázva kevergessük, hogy le ne égjen. A kész, forró főzelékbe keverjük a törött borsot. A kelkáposztát magyaros rántással is beránthatjuk, ha ízlésünk úgy kívánja, tehetünk bele egy kis majoránnát is.
Elkészítés: A fejes káposztát kb 1 cm széles csíkokra darabolom. A hagymát apró kockára vágom, és egy nagyobb lábosban olajon megdinsztelem. Mikor puha rádobom a káposztát, és felö...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűFőtt, párolt karalábé I. (Főzelék) 8-10 nem túl nagy karalábét meghámozunk (a fásakat eldobjuk) és kockára vagy szeletekre vágjuk. Ha még jó gyönge, leveleinek és szárának egy rész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát megpucoljuk olajon dinszteljük.A burgonyát pucoljuk meg karikázzuk fel.A hagymát fűszerezzük majd rakjuk rá a burgonyát és öntsük fel vízzel. A rántáshoz az olajat meleg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a megmaradt káposztát elnegyedeljük, majd felcsíkozzuk. A hámozott burgonyát közepes kockákra vágjuk. A káposztát egy nagy fazékba tesszük, felö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű