Hozzávalók 15-16 db-hoz
45 dkg kenyérliszt
5 dkg Graham-liszt
2 evőkanál olívaolaj + a kelesztéshez
1 teáskanál só
kb. 3 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 dkg cukor
Az élesztőt 1 dkg kenyérliszttel 1 dl langyos, cukros tejben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, és a megmaradt tejjel összeállítjuk a tésztát. Miután sima felületűre dagasztottuk, kiolajozott tálba tesszük, és meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A lehullott tésztaszéleket összegyúrjuk, majd rövid pihentetés után szintén nyújtjuk és szaggatjuk.
A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, tenyerünkkel lenyomjuk, hogy laposabbak legyenek, majd letakarva további 20 percet kelesztjük. A tetejüket megkenjük langyos vízzel, 210 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp: fogyaszthatjuk leves mellé vagy salátához, de használhatjuk szendvics alapanyagaként is. A lapunk 12. oldalán található húsos szendvicsek is kenyérkoronggal készültek.
Egy tálba mérjük a lisztet meg a zabpelyhet. és összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készí- tünk, beleöntjük az olajat. a mézet, a joghurtot és a vizet, végül rámorzsoljuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket egy kelesztő tálba öntöm. Hozzáteszem az olajt, sót és az ecetet. Elmorzsolom. A szükséges víz mennyiség a liszt folyadékfelvevő képességétől függ. Tehát mindig csak ke...
Elkészítési idő: kb 3-4 óra Nehézség: KönnyűEgy edénybe keverjük össze (a liszt kivételével!) a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze. Pihentessük 10 percig a tésztát. Addig készítsünk elő egy min. 22...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a kevés tejben, addig a többi hozzávalót egy nagy edényba öntjük. Ha feljött az élesztő, ráöntjük, és dagasztógéppel vagy kézzel dagasztjuk! Kicsit kelni...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű