Kiskorúaknak a sört kiválthatjuk tejre vagy vízre.
2,5 dl sör
1 teáskanálnyi cukor
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
A sörös élesztő
10 dkg BIO Rozsliszt
25 dkg sima liszt (BL55)
1 evőkanálnyi olaj
1 teáskanálnyi só
A zsemlék külsejére: 2-3 evőkanálnyi magkeverék (len, szezám, tökmag)
A cukrot elkeverjük a sörben, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Jól összekeverjük, és félretesszük pihenni, 15-20 percre. A felhabzott élesztőhöz keverjük a liszteket, és a sót. Elkezdjük dagasztani, mikor már a folyadékot felvette a liszt, akkor hozzáadjuk az olajat, és a magkeveréket. Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, ha kell, adunk még hozzá lisztet. A bedagasztott tésztát, egy gyengén lisztezett nyújtólapra helyezzük, és nyolc egyforma részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A gombócokat egyesével hengergessük rövid kis rudakká, és hempergessük meg a magkeverékben. Tegyük sütőpapírral bélelt lemezre, és letakarva pihentessük 10 percet.
Vágjuk meg a tetejét egy éles késsel, spricceljük meg hideg vízzel, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 22-25 percet, majd a végén meg egy kevés vízzel spricceljük meg. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és az élesztőport. Elkeverjük. Beleöntjük a vizet, és lazán összekeverjük a masszát, nem kell, hogy sima legyen. A tészta ekkor nyúlós é...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk 10-15 perc alatt. Ezután a liszttel, a tojással, az olvasztott vajjal (margarin) és sóval tésztát gyúrunk belőle (kenyérsütőgép dag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA dánok híresek arról, hogy mennyire szeretik a rugbrød-t. Ez a különleges, barna rozsból készült kenyér minden szupermarketben és pékségben megtalálható, szerte Dániában. Attól ig...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 80 fokra. Készítsünk elő egy 2.5 deciliteres bögrét, mindent ezzel fogunk majd mérni. 1 bögre vizet melegítsünk meg a gáztűzhelyen vagy a mikróban, addig...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű