Kiskorúaknak a sört kiválthatjuk tejre vagy vízre.
2,5 dl sör
1 teáskanálnyi cukor
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
A sörös élesztő
10 dkg BIO Rozsliszt
25 dkg sima liszt (BL55)
1 evőkanálnyi olaj
1 teáskanálnyi só
A zsemlék külsejére: 2-3 evőkanálnyi magkeverék (len, szezám, tökmag)
A cukrot elkeverjük a sörben, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Jól összekeverjük, és félretesszük pihenni, 15-20 percre. A felhabzott élesztőhöz keverjük a liszteket, és a sót. Elkezdjük dagasztani, mikor már a folyadékot felvette a liszt, akkor hozzáadjuk az olajat, és a magkeveréket. Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, ha kell, adunk még hozzá lisztet. A bedagasztott tésztát, egy gyengén lisztezett nyújtólapra helyezzük, és nyolc egyforma részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A gombócokat egyesével hengergessük rövid kis rudakká, és hempergessük meg a magkeverékben. Tegyük sütőpapírral bélelt lemezre, és letakarva pihentessük 10 percet.
Vágjuk meg a tetejét egy éles késsel, spricceljük meg hideg vízzel, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 22-25 percet, majd a végén meg egy kevés vízzel spricceljük meg. Rácson hagyjuk kihűlni.
- Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megpirítjuk, hagyjuk kihűlni. - Egy tálban összekeverjük a darált magokat, hozzáadjuk a tojást, a pirított hagymát a zsírral együtt, a s...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedé...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. 2. A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam, hagytam duplájára kelni. A tésztát három egyforma darabba vágtam, majd cipókat formáztam belőlük. Sütőzacskóba tettem őket és hideg helye...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű