menu

Családireceptkönyv.hu

Kenyér öregtésztával és kovásszal


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 50 dkg kenyérliszt
• 2 tk. só
• 2 ek. olaj
• 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
• 25-30 dkg öregtészta
• 10 dkg (rozs)kovász
• 3 dl víz

Elkészítés:


Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a burgonyapehellyel. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet (1-2 evőkanállal visszatartunk és csak szükség esetén adjuk hozzá), az olajat, a kovászt és a darabokra tépkedett öregtésztát.
Dagasztani kezdünk. Amikor a tésztánk nagyjából összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és ott folytatjuk tovább a munkát. Addig dagasztunk, amíg a tésztánk sima, fényes felületű lesz és elválik a deszkától és a kezünktől is. Rugalmas, inkább kissé kemény tésztát készítünk, de a felülete ne legyen szakadozott.
Természetesen dagasztógéppel vagy kenyérsütőgép dagasztóprogramjával is össze lehet állítani.
A bedagasztott tésztát kelesztőtálba tesszük és 30-35 percig kelni hagyjuk. Ezután óvatosan átgyúrjuk és még 15 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk és megformázzuk. tetszés szerint lehet jénaiban vagy akár vaslábasban is sütni. Előbbihez veknit formázunk belőle és a sütőpapírral bélelt jénaiba fektetjük.
Ha vaslábasban szeretnénk sütni, akkor cipót formázunk és fejjel lefelé egy ruhával bélelt kelesztőkosárba fektetjük.
A megformázott tésztát kb. egy órán kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 230 fokra. Ha vaslábasban sütünk, akkor az edényt is felforrósítjuk.
A megkelt tésztát pengével bemetsszük, vízzel alaposan lepermetezzük és az edényt a forró sütőbe toljuk.
A sütési idő kb. 50 perc.
A megsült kenyeret kivesszük az edényből és visszatesszük 5 percre a kikapcsolt sütőbe. Az ajtaját kitámasztjuk egy fakanál nyelével. Csak ezután tesszük rácsra és permetezzük le kevés hideg vízzel.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
Hamburger zsemle- Alexa  Christi receptje
Hamburger zsemle- Alexa Christi receptje

felhasználásával állítottam össze a tésztát, a lisztet átszitáltam. 10 percig letakarva pihentettem, majd alaposan dagasztottam. Kb. 50 perc múlva finoman átgyúrtam, rudat formázt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sajtos stangli
Sajtos stangli

Hozzávalókat összedagasztom, majd duplájára kelesztem. 10 részre osztom, egyenként kisodrom és feltekerem. tepsibe rakom, lekenem tojással, reszelt sajttal megszórom. majd újra ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Napocska
Napocska

A hozzávalókból rugalmas, jól nyújtható tésztát dagasztok a kenyérsütőgépben. Ha szükséges még kevés tejet adok hozzá, vagy ha túl lágy a tészta, akkor lisztet. Duplájára kelesztem...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Puha kifli (tönköly liszttel)
Puha kifli (tönköly liszttel)

A tejet a vízzel meglangyosítjuk. Hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk felfutni. A liszteket összekeverjük a sóval. Majd a felfutott élesztővel tésztává...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk