menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos kenyér öntöttvas lábasban sütve


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


a kovászhoz:
kenyérliszt
víz
a kenyérhez:
50 dkg kenyérliszt
30 dkg aktív kovász
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál olaj
2-2,5 dl víz

Elkészítés:


A nyári meleg ideális a kovász érleléséhez. A kenyér sütése előtt legalább 8-10 nappal kezdjük el a készítését. Ehhez szükségünk lesz egy tiszta, steril, nagyobb befőttesüvegre. Érdemes üresen megmérni, majd alkoholos filctollal az aljára írni a súlyát, így mindig tudjuk, hogy hány dkg kovászunk van éppen.
Az egész művelet nagyon egyszerű: 25 g lisztet és 25 g langyos vizet elkeverünk az üvegben, és lefedve, meleg helyen 24 órát állni hagyjuk. Ezt a műveletet mindennap megismételjük: megetetjük a kovászt 25 g vízzel és 25 g liszttel. A 2. napon a kovász éledni kezd, buborékos lesz, habosodik. Ez jó jel, azt jelenti, hogy él. A további „etetések” alkalmával látni fogjuk, milyen szépen emelkedik az üvegben a tészta. Ha visszaesik, nem kell megijedni, ilyenkor a kovász lecsendesedik, nem aktív. A 6. napon már érett kovászt kapunk, a súlya kb. 30 dkg. A kenyérsütést megelőző este kiveszünk belőle 15 dkg-ot. A maradékot megetetjük pár evőkanál vízzel meg liszttel, és a következő felhasználásig hűtőbe tesszük.
A 15 dkg kovászt tehát előző este megetetjük 10 dkg liszttel és 5 dkg vízzel. Ez az előtészta kicsit sűrűbb állagú lesz. Letakarva a konyhában hagyjuk reggelig. A kenyér többi hozzávalójával együtt nagyobb dagasztótálba tesszük, és kézzel vagy géppel kidagasztjuk. A kovászos kenyértészta mindig kicsit ragacsosabb a megszokottnál, így a folyadékkal óvatosan kell bánni. Amikor kész, kelesztőtálba tesszük, és lefedve 40 percet pihentetjük. Ezután átgyúrjuk még kétszer, minden fázis után 30 percet pihentetve.
Végül gyúrótáblára borítjuk, megformázzuk. Tiszta, lisztezett konyharuhával bélelt kosárban legalább 2-3 órát kelesztjük. A sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük 200-220 fokra. A megkelt tésztát óvatosan az edénybe fordítjuk, a tetejére bemetszést ejtünk, lefedjük. Forró sütőben 40-45 percig sütjük. A sütés befejezése előtt 10 perccel a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kevés vízzel megpermetezzük, így sütjük szép barnára. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


www.kifoztuk.hu/receptjeink/keltek-kenyerek-pekaruk/item/kovaszos-kenyer-oentoettvas-labasban-suetve

 Kovászos kenyér öntöttvas lábasban sütve

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Pizza virág
Pizza virág

A feltéthez: - 3-4 db virsli (én a roppanós bécsi virslit használtam) -pizzakrém,ízlés szerint pizza fűszerkeverék. -15dkg kockázott bacon -10 dkg kolbász -10 dkg trapista saj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Tojásksrém
Tojásksrém

Elkészítése: A tojások sárgáját kikaparjuk, a fehérjét nagyobb darabokra vágjuk. A tojássárgáját villával összetörjük és a majonézt, a tejfölt, a mustárt, majd a fűszereket hozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsanett
Pihe -puha sajtos pogácsa
Pihe -puha sajtos pogácsa

A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojásokat. A margarint és a tejfölt mikróban szobahőmérsékletűre melegítjük, majd belekeverjük az élesztőt, és mind...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szalagos fánk
Szalagos fánk

Felfuttatjuk az élesztőt kevés langyos tejben 1 mokkacukorral. A maradék tejjel és a többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztunk, az olvasztott vajat csak a legvégén kell...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk