menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos kenyér öntöttvas lábasban sütve


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


a kovászhoz:
kenyérliszt
víz
a kenyérhez:
50 dkg kenyérliszt
30 dkg aktív kovász
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál olaj
2-2,5 dl víz

Elkészítés:


A nyári meleg ideális a kovász érleléséhez. A kenyér sütése előtt legalább 8-10 nappal kezdjük el a készítését. Ehhez szükségünk lesz egy tiszta, steril, nagyobb befőttesüvegre. Érdemes üresen megmérni, majd alkoholos filctollal az aljára írni a súlyát, így mindig tudjuk, hogy hány dkg kovászunk van éppen.
Az egész művelet nagyon egyszerű: 25 g lisztet és 25 g langyos vizet elkeverünk az üvegben, és lefedve, meleg helyen 24 órát állni hagyjuk. Ezt a műveletet mindennap megismételjük: megetetjük a kovászt 25 g vízzel és 25 g liszttel. A 2. napon a kovász éledni kezd, buborékos lesz, habosodik. Ez jó jel, azt jelenti, hogy él. A további „etetések” alkalmával látni fogjuk, milyen szépen emelkedik az üvegben a tészta. Ha visszaesik, nem kell megijedni, ilyenkor a kovász lecsendesedik, nem aktív. A 6. napon már érett kovászt kapunk, a súlya kb. 30 dkg. A kenyérsütést megelőző este kiveszünk belőle 15 dkg-ot. A maradékot megetetjük pár evőkanál vízzel meg liszttel, és a következő felhasználásig hűtőbe tesszük.
A 15 dkg kovászt tehát előző este megetetjük 10 dkg liszttel és 5 dkg vízzel. Ez az előtészta kicsit sűrűbb állagú lesz. Letakarva a konyhában hagyjuk reggelig. A kenyér többi hozzávalójával együtt nagyobb dagasztótálba tesszük, és kézzel vagy géppel kidagasztjuk. A kovászos kenyértészta mindig kicsit ragacsosabb a megszokottnál, így a folyadékkal óvatosan kell bánni. Amikor kész, kelesztőtálba tesszük, és lefedve 40 percet pihentetjük. Ezután átgyúrjuk még kétszer, minden fázis után 30 percet pihentetve.
Végül gyúrótáblára borítjuk, megformázzuk. Tiszta, lisztezett konyharuhával bélelt kosárban legalább 2-3 órát kelesztjük. A sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük 200-220 fokra. A megkelt tésztát óvatosan az edénybe fordítjuk, a tetejére bemetszést ejtünk, lefedjük. Forró sütőben 40-45 percig sütjük. A sütés befejezése előtt 10 perccel a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kevés vízzel megpermetezzük, így sütjük szép barnára. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


www.kifoztuk.hu/receptjeink/keltek-kenyerek-pekaruk/item/kovaszos-kenyer-oentoettvas-labasban-suetve

 Kovászos kenyér öntöttvas lábasban sütve

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mákos citromhabos paleo
Mákos citromhabos paleo

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a xilittel és a vízzel. A liszthez adjuk a szódabikarbónát, amire pár csepp almaecetet teszünk és a sárgájához keverjük. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fogkrém házilag
Fogkrém házilag

A tojáshéjat így lehet ehetően tisztává varázsolni: Azelőtt tisztítjuk, mielőtt feldolgozásra kerülne a tojás. Vizes rongyot szódabikarbónába mártasz, majd ledörzsölöd vele a pe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Töltött burgonya
Töltött burgonya

A burgonyát héjában annyira megfőzzük, hogy éppen puha legyen, de még ne essen szét. Jó háromnegyed fővésében vesszük le, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, amennyire lehet egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sült csirkecomb, sajtos-brokkolis rizslepénnyel
Sült csirkecomb, sajtos-brokkolis rizslepénnyel

A csirkecombokat, alaposan megmosom, sózom, borsozom, majd a szalonna szeletekkel kibélelt jénai tálba teszem, a bőrös felükkel lefele. Megszóróm a karikára vágott vöröshagymával é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk