menu

Családireceptkönyv.hu

Lekvár céklából


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 8 db 3 dl-es üveghez

1 kg cékla
2 alma
2 teáskanál őrölt kömény
1 narancs
4-5 babérlevél
0,5 l narancslé
só, chilipaprika
2 teáskanál pektin
1 dl almacet
30 dkg cukor

Elkészítés:


A céklát egészben megfőzzük - sós vízbe tesszük fel főni, lassan főzzük, kb. 1,5-2 óra múlva lesz kész. Ha megfőtt, kihűtjük, majd a héját lehúzzuk, lereszeljük. Két almát is hozzáreszeltünk. Egy kezeletlen héjú narancsot megmosunk, majd a héját vékonyan lehámozzuk krumplihámozóval – hogy a fehér része ne kerüljön bele –, és a narancshéjat vékony csíkokra felvágjuk, félretesszük.
A meghámozott narancsról lehúzzuk a fehér héját, felszeleteljük és a céklás almához adjuk, hozzáadjuk a frissen facsart narancslevet, az őrölt köményt, pár babérlevelet, sót.
Öntsük hozzá még a cukrot és tegyük fel főni. Amikor már szépen rotyog, akkor hozzáadjuk a narancshéjat, megkóstoljuk, utánasózzuk, ha kell, jöhet bele egy kis őrölt chili, almacet (lehet balzsamecet, borecet is), majd besűrítjük egy kis cukorral elkevert pektinnel. Ha kész, tisztára mosott üvegekbe töltjük, a lezárt üveget öt percre fejre állítjuk.

Lekvár céklából

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sajt
Sajt

A túrót a tejjel összeforralod, ha kész, leszűröd róla a tejet. A túróhoz hozzákevered az alapanyagokat, elkezded folyamatos keverés mellett összemelegíteni. Amikor összeáll gombóc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
uborka
uborka

Uborka hidegen Vali módra ez egy db 7 dl üvegre van kiszámolva 2 evőkanál cukor 1 csapott evőkanál só 3 cl 15-20 %-os ecet 1 mokkás kanál citromsav, egy fél mokkás kanál borké...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütőtöklekvár, mézeskalács illatú
Sütőtöklekvár, mézeskalács illatú

A hozzávalókból látszik, hogy a mézeskalácsosság a speciális fűszerkeveréknek köszönhető. Magunk is készíthetünk ilyen fűszerkeveréket fahéj, szegfűszeg, koriander, szerecsendió, á...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bodzás eperlekvár
Bodzás eperlekvár

Az epret megmosom, alaposan átnézem, hogy nincs-e hiba rajta. Ha van, kivágom. Ha nagyobb eprekkel dolgozunk, felezzük őket. Nekem helyes kicsi zamatos epreim voltak. A cukorral és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk