Hozzávalók, 4adag:
400 dkg paradicsompaprika
800 dkg padlizsán
400 dkg fehér húsú paprika
200 dkg vöröshagyma
400 dkg paradicsom
1 teáskanál szemes bors
3 dbbabérlevél
4 késhegynyi benzoesavas nátrium
1 ízlés szerint só
8 dl étolaj
A padlizsánokat a sütőben megsütjük, majd 15-20 percre konyharuhával letakarva pihentetjük, majd kettévágjuk, és a belsejét kikaparjuk.
2. A hagymát finomra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A paradicsompaprikát és a zöldpaprikát megsütjük és meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk.
3. A paradicsomot szintén meghámozzuk, és vékony szeletekre vágva adjuk a többi hozzávalóhoz. Beletesszük a babérlevelet és az egész borsot, megsózzuk, összekeverjük, és takarékon pároljuk. Közben gyakran megkevergetjük. Mielőtt a kellő sűrűségét elérné a zakuszka, belekeverjük a padlizsánt és a petrezselyemzöldet.
4. Előmelegített üvegekbe rakjuk, mindegyiknek a tetejére borsónyi tartósítót teszünk, lezárjuk, és száraz gőzben gőzöljük.
5. Készíthetjük úgy is a babos zakuszkát, hogy 1 kg padlizsánt és fél kg fejtett babot használunk fel a többi alapanyaghoz.
Mindenképpen nagyon finom és egészséges. Ha valaki nem szereti, hogy kicsit darabosak a zakuszkában a hozzávalók, nyugodtan ledarálhat mindent, akkor teljesen krémszerű zöldségpasztát kapunk, ami ugyanolyan ízletes.
Az ilyen módon készült zakuszka kiváló szendvicsalap önmagában vagy vajjal kikeverve.
Igazi nemzetközi, multifunkcionális étel. Az orosz konyhában zakuszka a hideg előételek neve is. Előételként, szendvicskrémként, salátaként, főzéskor ételízesítőként használja az orosz, bolgár, román, szerb, erdélyi, s mondhatni valamilyen variációban az agész mediterráneumi konyha. Összetevője lehet még: zöldbab, fejtett bab, tök, gomba, sárgarépa stb…
A tojásokat szétválasztom, fehérjét xilittel kemény habbá verem, közben a tojássárgáját, darált mákot, kókuszolajat, kókuszreszeléket és a sütőport összekeverem. A két almát nagy l...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűDiós gombasült A gombát megtisztítjuk, majd konyhai aprítógépben felaprítjuk a petrezselyemzölddel együtt. Egy serpenyőben közepes tűzön felmelegítünk egy evőkanál olajat, bel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukkinit megmosom, kiszedem a magját és lereszelem. Kicsit besózom és hagyom állni kb negyed órát. Utána kinyomkodom a levét. Összekeverem a tojással, sajttal (elhagyható), liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA dolog úgy kezdődött, hogy szoktam sült zöldséget csinálni Maggi receptje alapján, (http://kisribizli.blogspot.hu/2013/01/sult-zoldseg.html), de mindig már nyersen belenassolok,...
Elkészítési idő: 1 óra + aszalás Nehézség: Könnyű