menu

Családireceptkönyv.hu

Rántott husi Dragomán Gy. recept


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


csirke mell csíkok (sok)
fedeles doboz

Roppant egyszerű, egyetlen fedeles műanyag doboz kell hozzá. Vékony csíkokra vagdosom a húst, aztán hozzáadok egy kanál sós-fokhagymás joghurtot, és iszonyatosan összerázom, majd egy kis keményítőt, attól lesz ropogós, aztán a lisztet, azzal is iszonyatosan összerázom, végül egy felvert tojást, végül a morzsát, és bele a forró olajba. Tíz perc, és alig kell mosogatni.”
Namármost, tényleg ez a módszer lényege, iszonyatosan egyszerű ugyebár, de én sokkal tudományosabban főzök ennél, úgyhogy ideje, hogy alaposabb leírás keretében bontsam ki mindazt a rengeteg tudást, amit a panírozásról összeszedtem.

Elkészítés:


Ez a joghurt marinád azért kell, mert segít megtartani a panírt, növeli a hús nedvességtartalmát, és jó ízszállító (egyébként meg tudományosan igazoltan a joghurt az egyetlen valóban működő marinád), fokhagymát, kakukkfüvet és rozmaringot szoktam tenni bele. A húst általában egy órát hagyom a joghurtban, egy közepes csirkemellhez jó másfél-evőkanálnyi joghurt kell. A marinálás egy fedeles műanyag dobozban történik, ezt használom a majd a panírozásra is, a végén egyedül ezt kell majd elmosogatni, nagyon praktikus.
Tehát akkor, most kezdődik maga a szigorúan vett panírozás. A joghurtos húsra csapott kanálnyi keményítőt szórok, (ha lehet, inkább krumpli keményítőt, de a kukorica is működik), becsukom a dobozt, és jól összerázom. Nemcsak le és fel, hanem a dobozt kissé ferdén tartva körkörösen kell rázni, hogy a falatok körbepörögjenek bent a doboz falán, ettől mindent szépen befed a keményítő. A keményítőtől ropogósabb és fényesebb lesz a panír, és jobban is tapad majd a húsra.
Ezután jöhet a liszt, két-három evőkanálnyi kell, a körkörös rázás után a hús felülete egyenletesen lisztes kell legyen. (Ezen a ponton lehet még további fűszereket keverni a lisztbe, curry port, paprikát, római köményt.)
A következő rázni való a felvert tojás, egy csirkemellhez egyet szoktam használni, itt annyi a trükk, hogy a tojásba keverek egy kiskanálnyi szójaszószt vagy teriyaki szószt. (A teriyaki jobb, de nem mindig van itthon.) Ettől nemcsak a panír színe lesz aránylóbb, hanem az ízét is mélyíti majd egy kicsit.
Tojás, teriyaki szósz

Tojás, teriyaki szósz

Alapos rázás, aztán jöhet a morzsa, vagy ahogy én máig mondom, prézli. Ha igazán profi akarok lenni, akkor sima prézli helyett a saját kovászos kenyeremből aprítok morzsát a szakácskésemmel, ettől a panír borzasabb lesz és jobban ropog. De ha éppen nincs kenyerem, vagy lusta vagyok, akkor a sima panírmorzsa is megteszi.
A fritőzben nem hiszek, én vaslábos-hívő vagyok, a legnagyobbat félig teleöntöm napraforgóolajjal, és amikor már jó forró, akkor teszem bele a falatokat. (Vagy, ami még praktikusabb, előbb szalmakrumplit sütök, a hidegen indítós módszerrel, amíg sül a krumpli, addig panírozok, és amikor a krumpli kijön az olajból, mehetnek is bele rögtön a csirkefalatok.)
Vaslábos, olaj, csirkefalatok.

Vaslábos, olaj, csirkefalatok.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sok olaj kell, mert akkor nem ingadozik a hőmérséklet, egységesen ropogósak lesznek a faltok. Az olajat használat után kávéfilteren átszűröm, és még kétszer vagy háromszor használom. Amikor lecserélem, két kanálnyit akkor is keverek a régiből az új olajba, mert az egészen friss olajban kevésbé pirul a panír. (Kémia – az olajnak a panírhoz kell érnie, de ha az olaj túl friss, nagyobb szigetelő légbuborék képződik a panír körül, és nem lesz rendes pirulás. Ahogy az olaj használódik, szabad gyökök képződnek, szabad zsírsavak keletkeznek, ezek csökkentik a képződő légbuborékok felületi feszültségét, ettől a buborékok kisebbek lesznek és jobban pirul a panír.)
A megsült csirkefalatokat fémszűrőbe szedem, és fontos, hogy ne kerüljön alájuk papírtörlő, mert attól megszottyosodnának, a szűrőn viszont szépen lecsepeg róluk az olaj.
Természetesen a módszerrel csirkecombot, karajcsíkokat, karfiolt vagy gombafejeket is lehet panírozni, sőt, hagymakarikákat is csinálok néha így.
Zsemlemorzsa helyett lehet apróra tört natur kukoricapelyeht (cornfalkes) használni, ettől egészen borzas és ropogós lesz a panír.
Az ázsiai boltokban kapható japán panko panírt is érdemes kipróbálni, ez tulajdonképpen apróra vágott és szárított szendvicskenyérmorzsa-szerűség, én itthon is csináltam már ilyet úgy, hogy a szakácskésemmel egész apróra vágtam másnapos fehér kenyér belet. Ez is igen ropogós és borzas panírt eredményes, de más mint a cornfalkes.
Nem muszáj olajban sütni a rántott húst, forró 190 fokos sütőben is sütöttem már, szilikonlapra vagy sütőpapírra rendezem a csirkefalatokat, és olvasztott vajat vagy fele fele arányban összekevert olvasztott vajat és olívaolajat kenek rájuk – van egy szilikonecsetem azzal nagyon könnyű – húsz perc után megforgatom és újra megkenem vajjal, további tíz percet sütöm, amíg aranyszínű nem lesz. Ilyenkor alufóliába sült krumpli a köret, mert ez párhuzamosan készül a sütő aljára helyezett tepsiben, fölötte ott a másik a csirkével. (A krumplit megmosom, megszurkálom, bekenem nagyon kevés olívaolajjal, (ez úgy a legegyszerűbb, hogy egy jénaiba beleteszek fél kanál olajat aztán a krumplit körberázom az edényben, amíg be nem vonja egyenletesen de igen vékonyan az összeset.) sót és rozmaringot szórok rá, egyenként, vagy ha újkrumpli hármasával négyesével, alufóliába csavarom.

Rántott husi Dragomán Gy. recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Bakonyi csirkemell
Bakonyi csirkemell

A húst megmossuk, szárazra töröljük, fűszeres lisztbe forgatjuk, kevés forró olajon a szeletek mindkét oldalát hirtelen elősütjük és félretesszük. (Én szeletelt hagymát és fokhagy...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hajni
Csirkemáj baconba tekerve
Csirkemáj baconba tekerve

A májakat megtisztítom a szívektől, epétől, mindegyik májat kétfelészedem. Összekeverem a borssal és a majorannával, majd mindegyik fél májat egy-egy baconszeletbe tekerem. A kis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Mustáros csirkecomb serpenyőben
Mustáros csirkecomb serpenyőben

Először bepácoljuk a csirkecombokat: mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk és megkenjük két evőkanál mustárral, majd félretesszük őket. (Nyilván minél többet áll, annál jobb, de nem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Nikcsi83
Budás Virsli
Budás Virsli

1. Keverd ki a tésztát (1 pohár kukorica vagy búzaliszt, 1 tojás, 1/2 pohár tej, csipet só), majd öntsd egy pohárba. Így elegendő mélysége lesz a masszának a mártogatáshoz. 2. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk