2 kg uborka
50-60 dkg vöröshagyma
A léhez:
6 dl víz
3 dl cukor (ízlés szerint)
2 dl 10 %-os ecet
0,5 dl só
2 teáskanál mustármag
1/2 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kávéskanál borkén (én nem tettem bele)
Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne), a hagymát megtisztítjuk.
Reszelőn vagy konyhai robotgéppel szép vékonyra szeleteljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan összekeverjük, elkészítjük a felöntőlevet: a hozzávalókat elkeverjük, (kóstoljuk meg) a vízből egy keveset vegyünk ki és ebben oldjuk fel a Na- benzoátot, majd ezután öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell ! felmelegíteni, hidegen kell ráönteni!
Keverjük össze, takarjuk le és hűvös helyen, 24 óráig hagyjuk állni, közben át lehet keverni (én nem kevertem).
Üvegekbe töltjük, lével felöntjük, celofánnal (befőző fóliával) lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk, helyére tesszük a kamrába.
Egyszerűen elkészíthető, finom savanyúság.
Egy nagy levél kivételével a káposztát vágd kisebb-nagyobb darabokra, majd nagyjából az egyharmadáig töltsd meg vele a befőttes üveget. A forma nem lényeges, bár minél nagyobb f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzt hideg vízzel felöntöm, tepsiben dunsztolni, újságpapír+víz, 200 celsius
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesMinden kiló zöldséghez 1 evőkanál sót számolunk! Összekeverem az egészet Üvegbe töltöm, lezárom. A 5-10. naptól "sziszegtetni kell, kiengedni a felesleges gázokat. 1 hét múlva...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA padlizsánokat kis karikákra vágjuk, megsózzuk, megsütjük olajban, lábasba tesszük, és minden réteget megszórunk fűszerekkel. Az egészet leöntjük 1 pohár ecettel, nehezéket rakunk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű