1 kg zöldbab,
5 dkg zsír,
5 dkg liszt,
1 kávéskanál finomra vágott vöröshagyma,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
1 kávéskanál édes fűszerpaprika,
1-2 evőkanál ecet,
1-/2 dkg só,
2 dl tejföl; takarékosan készítve 1 dl tejföl.
Esetleg 1/2 kávéskanál cukor.
A megmosott, megtisztított zöldbabhüvelyeket rézsútosan vágva kb. 11/2-2 cm hosszúságú szeletekre daraboljuk. Annyi forrásban levő vízbe főzzük bele, a finomra vágott hagymával együtt, hogy a befőzött babot jól ellepje. Csak akkor sózzuk meg, amikor a bab félpuhára főtt. A megpuhult babot rózsaszínű, petrezselymes, paprikás rántással berántjuk. Mérsékelt tűzön 5-7 percig forraljuk, néha megkeverjük, hogy le ne ragadjon. Enyhén megsavanyítjuk, esetleg kevés cukrot is adhatunk hozzá, hozzákeverjük a tejfölt és tálaljuk, egyes vidéken kis fokhagymát is szoktak beletenni; a fokhagymát ne tegyük a rántásba, hanem péppé dörzsölve, berántás után közvetlenül a főzelékbe.
Mirelit zöldbabfőzelék Nyersanyag. Azonos a zöldbabfőzelék nyersanyagával. Készítés: A hideg vízben megmosott zöldbabot kb. 1-11/4 liter hideg vízben feltéve főzzük. Minden más eljárás azonos a friss zöldbab készítésével.
A dinnye magját eltávolítjuk, és egy negyedet felkockázunk. A barackokat meghámozzuk, és magozzuk. A gyümölcsöket turmixba tesszük, (ha teszünk bele babakekszet, az is mehet bele...
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűA lencsét hideg vízzel alaposan leöblítjük, majd annyi vízben tesszük fel főni, amennyi 1-2 ujjnyira ellepi (ezt a vízmennyiséget nagyjából felszívja, mire megfő). Sózzuk, hozzáadj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kelkáposztát laskára vágom, apró kockára vágott krumplival oda teszem főni annyi vízben kb, félig legyen csak a káposzta alatt, sózom, teszek bele 1 mokkáskanál majorannát,kevés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát apróra vágjuk, majd olajon megpároljuk, hozzárakjuk az összenyomott fokhagymát (ízlés szerint), majd az előző napon beáztatott lecsöpögtetett sárgaborsót, sózzuk, bo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű