1 kg zöldbab,
5 dkg zsír,
5 dkg liszt,
1 kávéskanál finomra vágott vöröshagyma,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
1 kávéskanál édes fűszerpaprika,
1-2 evőkanál ecet,
1-/2 dkg só,
2 dl tejföl; takarékosan készítve 1 dl tejföl.
Esetleg 1/2 kávéskanál cukor.
A megmosott, megtisztított zöldbabhüvelyeket rézsútosan vágva kb. 11/2-2 cm hosszúságú szeletekre daraboljuk. Annyi forrásban levő vízbe főzzük bele, a finomra vágott hagymával együtt, hogy a befőzött babot jól ellepje. Csak akkor sózzuk meg, amikor a bab félpuhára főtt. A megpuhult babot rózsaszínű, petrezselymes, paprikás rántással berántjuk. Mérsékelt tűzön 5-7 percig forraljuk, néha megkeverjük, hogy le ne ragadjon. Enyhén megsavanyítjuk, esetleg kevés cukrot is adhatunk hozzá, hozzákeverjük a tejfölt és tálaljuk, egyes vidéken kis fokhagymát is szoktak beletenni; a fokhagymát ne tegyük a rántásba, hanem péppé dörzsölve, berántás után közvetlenül a főzelékbe.
Mirelit zöldbabfőzelék Nyersanyag. Azonos a zöldbabfőzelék nyersanyagával. Készítés: A hideg vízben megmosott zöldbabot kb. 1-11/4 liter hideg vízben feltéve főzzük. Minden más eljárás azonos a friss zöldbab készítésével.
A lisztből és olajból rántást keverünk. A fokhagymát megpucoljuk, majd fokhagymanyomóval áttörjük, és a rántásba tesszük. Jól összekavarjuk, majd felöntjük 3 dl tejjel. Jól kikav...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasban friss vízzel öntjük fel, majd kb. 40 perc alatt...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA sütőtököt feldaraboljuk, magjaitól megtisztítjuk, 15 perc alatt a mikróban megsütjük. A megsült tök héját lehúzzuk, és a tökhúst egy kanál olajon szétnyomkodjuk, hozzákeverve a...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA sárgaborsót érdemes beáztatni már előző este, minimum kétszer annyi vízben, mint amennyi a feles borsónk. Másnap öntsd le róla a vizet. Valójában áztatás nélkül is készíthetünk s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű