50 dkg tök fél gyalult
1 db vöröshagyma
1 csokor kapor
étolaj
citromlé
2 evőkanál liszt
1 dl tej
1 dl tejföl
6 dl víz
só
cukor
Felaprítottam a hagymát és a kaprot gondosan, hogy nagyobb darabok ne maradjanak.
A gyalult tököt megmostam, és kifacsartam belőle a nedvességet.
A kapor 2/3-ad részét megpirítottam a hagymával annyi olajon, amennyit felvett ahhoz, hogy szépen megsüljön.
Én már itt teszek bele egy evőkanál sót, cukrot és ecetet, hogy a rá kerülő tök jobban felvehesse az ízét.
Erre a pirított keverékre ráteszem a kinyomkodott tököt. Kevés tejet és tejfölt teszek alá, ami éppen csak annyira elég, hogy ne égjen le. Ebben az állapotban dinsztelem pár percig.
Dinsztelés után teszek rá 6 dl (3 pohár) vizet és jól elkeverem. Nem hittem volna, hogy felvesz ennyit, de végül pont jó lett ezzel a mennyiséggel. Itt víz helyett lehetett volna tejjel is hígítani.
Ezután rátettem a fedőt és kicsit nagyobb lángra állítva 15 percig főni hagytam.
Főzés közben többször ellenőriztem és átkevertem, mivel könnyen le tud égni ha a hőfok és az összetétel nem megfelelő. A maradék 1/3-ad rész kaprot most lehet hozzáadni. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy nehogy túl sokat adagoljunk!
Végül elkevertem 1 dl tejfölt, 1 dl tejet és 2 ek lisztet, majd behabartam vele a főzeléket. Ilyenkor még meg szoktam kóstolni, hogy kér-e sót, cukrot, esetleg ecetet.
A lencsét a főzés előtti este áztasd vízbe, hogy hamar megfőjön. Másnap cseréld le a vizet, tedd egy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi. Add hozzá a felaprított h...
Elkészítési idő: 1,30 perc Nehézség: Közepes1. Előkészítjük a hozzávalókat. 2. A hagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk. 3. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és átforgatjuk benne. 4. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 220 fokra. Az összedarabolt zöldségeket tegyük egy nejlonzacskóba. Az olajat keverjük össze a sóval és a curryvel, majd borítsuk a zacskóba. Alaposan rázzuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉtolajat hevítünk egy lábasban. Mikor forró, ráöntjük a friss, vagy mirelit zöldborsót és kicsit pirítsuk meg, forgassuk át a forró olajon. Ez csak pár tíz másodperc. Ezután ö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű