menu

Családireceptkönyv.hu

Házi krémes


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók: kb. 8 darabhoz 500 cm2 alapterületű tepsibe (pl. 20x25)
1 csomag leveles tészta
8 tojás
100 g + 100 g cukor
50 g finomliszt
20 g zselatin
5 dl tej
1 szelet vaj (kb. 20 g)
vanília vagy 1 csomag vaníliáscukor
pár csepp ecet vagy citromlé

Elkészítés:


A lapok elkészítése:
A sütőből kiveszem a sütőrácsot. Előveszem azt a tepsit, amely rács nélkül is beletehető. Ezt megfordítom, ennek a hátulján sütöm a lapokat.
A levelestésztából 2-3 mm vastag lapokat nyújtok, a tepsinél mindenhol 2-2 cm-rel nagyobbat, mert sütéskor összehúzódik. Begyújtom a sütőt 200 fokra. A lapot a tepsi hátuljára helyezem, és betolom a sütőbe. 3-4 perc sülés után a sütőrácsot normál helyzetéhez képest 90 fokkal elfordítva (hogy keskenyebb legyen) ráhelyezem a tésztára. Ez megakadályozza a felpúposodást és az összehúzódást is csökkenti. Pár perc alatt aranybarnára sütöm. Nagyon könnyen megég, figyelni kell!

Kiveszem, és rácsostul langyosra hűtöm, majd a rácsot leveszem és a lapot óvatosan az asztalra csúsztatom. A tepsit hagyom még hűlni, majd a másik lapot is ugyanígy kisütöm. Ha a lapok kihűltek, akkor pontos méretre vágom őket egy recés kés segítségével. Az egyiket beleteszem abba a tepsibe, amelyben a krémes lesz, a másikat pedig kockákra vágom.

A krém elkészítése:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgákat egy lábosba és a fehérjéket egy akkora habverő tálba, hogy majd az összes krém elférjen benne.
A sárgákat 100 g cukorral krémes-fehérre keverem, hozzáadom a lisztet és a zselatint, beleteszem a vaníliát, majd a tejet fokozatosan, és csomómentesre keverem. Mérsékelt lángon, folytonos keverés mellet sűrűsödésig melegítem. Nem szabad forrnia! Max. 80 fokra melegítsük, mert kicsapódik! Ha kész, belekeverem a vajat és leveszem a tűzhelyről. Ekkor a tojásfehérjékből kemény habot verek. Ha már habos beleadom az ecetet és azzal készre verem. Ezután 100 g cukrot is beleadok, tovább verem, amíg szép fényes lesz.
A forró vaníliakrémbe a habot apránként óvatosan beleforgatom, majd a tepsibe öntöm azonnal, mert később a krém "törik". (Ha a krém nem elég meleg -ez kb. 80 fok-, akkor a hab nem dermed meg, később a töltelék elfolyik, ha viszont túl forró, a fehérje kicsapódik, "túrós" lesz.) A krémeslap kockákat a tetejére rakom, hagyom hűvös helyen megdermedni.

Házi krémes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Epres rebarbara tarte
Epres rebarbara tarte

A tésztához morzsold el a lisztet a vajjal, ha porcukrot is használsz, akkor azzal együtt. Ha már morzsás, adagold hozzá a tejfölt, de csak annyit, amennyitől összeáll. Minél keves...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Habos csokoládészelet
Habos csokoládészelet

A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, kakaóval, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet és az olajat, beleforgatjuk a habot. Papír...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Csokis rolád,kókuszos mascarponéval
Csokis rolád,kókuszos mascarponéval

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Renáta
Méteres sütemény
Méteres sütemény

A tésztához összekeverem a száraz alapanyagokat, felverem a tojásfehérjét, majd összeforgatom őket. felébe kakaóport keverek. Külön- külön megsütöm őket őzgerinc formában. Ezalatt...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk