Hozzávalók: kb. 8 darabhoz 500 cm2 alapterületű tepsibe (pl. 20x25)
1 csomag leveles tészta
8 tojás
100 g + 100 g cukor
50 g finomliszt
20 g zselatin
5 dl tej
1 szelet vaj (kb. 20 g)
vanília vagy 1 csomag vaníliáscukor
pár csepp ecet vagy citromlé
A lapok elkészítése:
A sütőből kiveszem a sütőrácsot. Előveszem azt a tepsit, amely rács nélkül is beletehető. Ezt megfordítom, ennek a hátulján sütöm a lapokat.
A levelestésztából 2-3 mm vastag lapokat nyújtok, a tepsinél mindenhol 2-2 cm-rel nagyobbat, mert sütéskor összehúzódik. Begyújtom a sütőt 200 fokra. A lapot a tepsi hátuljára helyezem, és betolom a sütőbe. 3-4 perc sülés után a sütőrácsot normál helyzetéhez képest 90 fokkal elfordítva (hogy keskenyebb legyen) ráhelyezem a tésztára. Ez megakadályozza a felpúposodást és az összehúzódást is csökkenti. Pár perc alatt aranybarnára sütöm. Nagyon könnyen megég, figyelni kell!
Kiveszem, és rácsostul langyosra hűtöm, majd a rácsot leveszem és a lapot óvatosan az asztalra csúsztatom. A tepsit hagyom még hűlni, majd a másik lapot is ugyanígy kisütöm. Ha a lapok kihűltek, akkor pontos méretre vágom őket egy recés kés segítségével. Az egyiket beleteszem abba a tepsibe, amelyben a krémes lesz, a másikat pedig kockákra vágom.
A krém elkészítése:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgákat egy lábosba és a fehérjéket egy akkora habverő tálba, hogy majd az összes krém elférjen benne.
A sárgákat 100 g cukorral krémes-fehérre keverem, hozzáadom a lisztet és a zselatint, beleteszem a vaníliát, majd a tejet fokozatosan, és csomómentesre keverem. Mérsékelt lángon, folytonos keverés mellet sűrűsödésig melegítem. Nem szabad forrnia! Max. 80 fokra melegítsük, mert kicsapódik! Ha kész, belekeverem a vajat és leveszem a tűzhelyről. Ekkor a tojásfehérjékből kemény habot verek. Ha már habos beleadom az ecetet és azzal készre verem. Ezután 100 g cukrot is beleadok, tovább verem, amíg szép fényes lesz.
A forró vaníliakrémbe a habot apránként óvatosan beleforgatom, majd a tepsibe öntöm azonnal, mert később a krém "törik". (Ha a krém nem elég meleg -ez kb. 80 fok-, akkor a hab nem dermed meg, később a töltelék elfolyik, ha viszont túl forró, a fehérje kicsapódik, "túrós" lesz.) A krémeslap kockákat a tetejére rakom, hagyom hűvös helyen megdermedni.
Prepararea blatului. Se mixează albuşurile spumă cu un praf de sare . Pste ele se adaugă zahărul şi se mai mixează câteva minute . Se adaugă pe rând gălbenuşurile , apa şi cafeaua...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kifliket felkarikázzuk, majd egy nagy tálba tesszük. A fél liter tejet a vaníliával és a citromhéjjal felforraljuk, majd a kiflikre öntjük. A tojássárgáját a cuko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet az olajjal felforraljuk. Hozzáöntjük a lisztet és addig hevítjük ,míg a liszt az olajos vizet fel nem veszi és az egész el nem válik az edény falától Tegyük át egy fém edé...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz