Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Tönkölykorpás, joghurtos kifli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 ek. tönkölykorpa
1,5 tk. só
20 dkg öregtészta
3 ek. olaj
150 g joghurt
Kb. 2 dl víz
1,5 dkg friss élesztő

Elkészítés:


A lisztet, a tönkölykorpát, a sót elkeverem, a közepébe mélyedést készítek, ide morzsolom az élesztőt, öntöm a joghurtot, az olajat és a vizet. Végül hozzáadom az öregtésztát is és dagasztani kezdem. Amint összeáll egy gombóccá kiteszem a munkalapra és ott folytatom tovább. Addig dagasztom, míg egy szép, hólyagos, sima felületű tésztát kapok, ami nem ragad már sem a kezemhez, sem a deszkához.
Kelesztőtálba teszem és 30 percig hagyom pihenni.
A dagasztást természetesen ellehet végezni kenyérsütőgéppel, vagy dagasztógéppel is.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítom és 10-12 egyforma darabba vágom.
Egyesével gömbölyítem őket, majd letakarva pihentetem 5-10 percig.
Ezután kb. 20 cm átmérőjű kört nyújtok egy tésztalapból, amikor meg van, elkezdem egy irányba nyújtani, így ovális formát kapok.
A tésztát egészen vékonyra nyújtom, majd feltekerem, úgy mintha szivart sodorék. A két kezemmel kifelé sodrom őket.
A feltekert kifliket tetszés szerint meghajlítom, majd sütőpapíros tepsire ültetem.Letakarom őket, majd ismét kelesztés következik, kb. 30 perc.
Ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra.
Ha siete, akkor légkeverést választok a MIELE sütőn, ha nem, akkor a gőzös sütést. Ilyenkor a második tepsit hűvösebbre teszem, nehogy túlkeljen, míg az első sül.
A légkeveréses funkciónál a kifliket alaposan lepermetezem vízzel, úgy tolom a forró sütőbe.
Gőzös sütésnél két gőzlöketet választok, ehhez 150 ml vizet adagolok a sütőnek. Ennyi gőztől lesznek igazán ropogósak. Kb. 15-20 perc alatt sülnek szép pirosra, ropogósra.

A kész kifliket rácsra teszem hűlni.

Tönkölykorpás, joghurtos kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Kenyértésztás mini kenyérkék.
Kenyértésztás mini kenyérkék.

Géppel dagasztás után, kb 3,5-4 órát kelt. Formáztam, majd hideg sütőben indítva, 200 fokon, jénaiban sült.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Köményes katasztofális kenyér
Köményes katasztofális kenyér

A száraz hozzávalókat vegyítsük el, adjuk hozzá a tojásfehérjét (nem kell felverni), picit keverjük össze. A forralt vízben keverjük el a citromlevet, öntsük hozzá, keverjük, amíg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Tönkölyös szendvicszsemlék
Tönkölyös szendvicszsemlék

Ebbe a receptbe a melasz a színező hatása miatt került inkább, mint az íze kedvéért, ha valakinek nincs a kamrapolcon el ne rohanjon vásárolni, anélkül is tökéletes lesz. Az író s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Házi pita (Levendulalány)
Házi pita (Levendulalány)

Tészta összeállítása, dagasztása. A lisztet átszitálom, vagy habverővel levegőt keverek bele. Elkeverem benne a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. A vizet megmelegítem, hogy la...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk