25 pár kekszhez:
(1) Vaníliás tészta:
150 g liszt
75 g vaj
50 g porcukor
1 tk vanília kivonat (házi)
½ citrom reszelt héja
1 ek citromlé
1 cs só
1 tojás sárgája
1 ek hideg víz (szükség esetén)
(2) Kakaós tészta:
120 g liszt + 30 g kakaópor
65 g vaj
50 g porcukor
1 tk vanília kivonat (házi)
½ citrom reszelt héja
1 ek citromlé
1 cs só
1 tojás sárgája
1 ek hideg víz (szükség esetén)
(3) Töltelék:
100 g étcsokoládé (Jó minőségű, nálam 40%-os.)
40 g vaj (NEM margarin!)
40 g tejszín (állati, 30-35% zsírtartalmú)
1 púpos ek porcukor (Magasabb kakaótartalom esetén ez lehet akár 2 ek is.)
Megjegyzés:
A tésztába VALÓBAN nem kell sütőpor, valamint a kakaós tésztában direkt van 10 g-mal kevesebb vaj, hiszen a kakaópor önmaga is valamelyest zsíros.
A vaníliás kekszekhez* liszthez keverjük a sót és porcukrot, majd egy tálkába szitáljuk. Belemorzsoljuk a vajat, ráreszeljük az előzőleg alaposan megsikált citrom héját, végül hozzáadjuk a citrom levét, a vanília kivonatot és a tojássárgáját. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd ha szükségét érezzük, akkor egy evőkanál HIDEG vizet adhatunk a tésztához, hogy szépen összeálljon. A kész tésztát lefóliázzuk, majd egy órára hűtőbe tesszük. (Lehetőleg ne többre, hogy a tészta még picit puha maradjon és jól lehessen nyomdázni.)
A tésztát lisztezett munkalapon 0,3-0,4 cm vastagra nyújtjuk, majd kiszúrjuk, nyomdázzuk és szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk. A tepsit LEGALÁBB 3 órára hűtőbe tesszük, majd 165-170°C-on 8 perc alatt készre sütjük. (Tovább nem kell sütni, épphogy csak egy kis színt kapjon.)
*A kakaós tészta is így készül, csak ott első lépésben a kakaót is a szárazanyagokhoz keverjük.
A töltelékhez a vajat összeolvasztjuk az étcsokival, majd hozzákeverjük a hideg tejszínt és a porcukrot. A kész tölteléket kb. 20 percre hűtőbe tesszük, majd ha krémes állagúra szilárdult, akkor habzsákba szedjük és összeragasztunk 1-1 csokis és vaníliás kekszet. A kész kekszeket zárd dobozban – különösen nyári hőségben inkább hűtőben – tároljuk.
A májat lapos, viszonylag nagy, vékony szeletetekre kell vágni. Nem a szeletek nagysága, hanem a vastagsága a döntő, lehetőleg egyforma legyen. A hagymát nagy darabokra vágni, csak...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, összegyúrjuk a vajjal, tojássárgájával, cukorral és annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát a hűtőbe tesszü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a sajt felét a tésztába tesszük, a sóval és a tejföllel összedolgozzuk. Előfordulhat, hogy 1 ek-lal több tejföl kell bele. Azonnal kinyújtju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát apróra vágjuk, a húst felkockázzuk, a paprikát csíkokra szeljük. A paradicsomot leforrázva megszabadítjuk héjától, és feldaraboljuk. Az olajon megfonnyasztjuk a...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes