100 g törökmogyoró (egész, darabos, stb.)
1 tk-1 ek extraszűz olívaolaj
kb. 80 g 85%-os csokoládé
1 tk nyers kakaópor (vagy több)
2 ek kókuszzsír
1 csipet só
1 tk vaníliakivonat, -por (elhagyható)
2-3 ek édesítő (eritrit, vagy egyéb)
kb. 180 ml sűrűbb kókusztej
1. A mogyorót 180 °C-ra előmelegített sütőben sütőpapíron szétterítve 10 percig pirítom, amíg illatos lesz. Nem érdemes ezt a fázist kihagyni és a darált mogyorót egyből a csokoládés masszába beleönteni, különben nagyobb ízélménytől fosztjuk meg magunkat! Langyosra hűtöm.
2. Aprítóba teszem és először lisztesre darálom, majd kisebb menetekben tovább tekergetem, amíg lassan krémes nem lesz, ez 6-8 perc is lehet. Az oldaláról le kell szedegetni a rámászott krémet. Egy kevés olajat is hozzáadok, úgy könnyebb az aprítás és hamarabb válik homogén krémmé.
3. Egy kisebb serpenyőben (legalacsonyabb fokon!!) megolvasztom a csokoládét és beleteszem az ízesítőket. Vigyázzunk, a csokoládémassza ne legyen 28 foknál melegebb, különben elveszti szép állagát. Belekeverem az ízesítőket. Ha minden sima, kevés olvasztott csokit teszek a mogyorókrémhez, majd az egészet visszateszem a csokis serpenyőbe és alaposan elkeverem. (Ezt az ide-oda teszegetős fázist ki lehet hagyni, de így biztosabb az eredmény, és úgy is bepiszkoltuk már mindkét edényt:) Hozzáöntöm a kókusztejet és még egyszer átmelegítem, eközben lehet kóstolgatni.
Ha később hűteni akarjuk, hagyjuk egy kicsit hígabbra, különben egy nap után látszik, mennyi kókusztejet bír el a massza, ez kókusztejfüggő.
4. Üvegbe öntöm és hűtőbe teszem. Ha már hidegre hűlt, kiskanállal jól átkeverem, ekkor nyeri el végleges állagát.
A húst a zsiradéktól megtisztítjuk, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Enyhén mindkét oldalán kiklopfoljuk, kb. fél centi vastag szeleteket kapunk. Egy csipet sóval mindkét oldalát m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű