Hozzávalók 9 db-hoz
20 dkg őrölt mandula vagy dió
6 dkg útifűmaghéj
20 g foszfátmentes sütőpor
3 evőkanál almaecet vagy citromlé
4 tojásfehérje
6 g só
2,2 dl forró víz
a tetejükre: tetszés szerinti magok (elhagyható)
A sütőt 180 fokra kapcsoljuk.
A száraz hozzávalókat késes aprítóba vagy turmixba mérjük, és pár pillanat alatt összedaráljuk.
Hozzáadjuk a tojásfehérjét (nem kell felverni) és az ecetet vagy a citromlét, majd ismét néhány pillanatig járatjuk a gépet. Beleöntjük a forró vizet, és ezzel addig keverjük, amíg a massza össze nem áll (1-2 perc).
Vizes kézzel 9 zsemlét formázunk belőle, és sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól 3-4 cm távolságra. 45-50 perc alatt megsütjük a zsemléket. Ha a külsejük nagyon barnulna, tűpróbával ellenőrizhetjük, átsültek-e.
Rácson hagyjuk kihűlni. Hűtőben 4-5 napig, mélyhűtőben hetekig tárolható, így előre is megsüthető. A hozzávalók arányos növelésével egyszerre több adagot is készíthetünk.
A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva a többi hozzávalóval együtt dagasztani, közepesen kemény tészta. Azt figyelembe kell venni, hogy a hideg vaj...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézLangyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval. Amikor az élesztő felfutott a liszthez hozzáadjuk az áttört főtt burgonyát, az éle...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Gyúrd össze a hozzávalókat. Ha nem áll össze a tészta egy kis tejet/tejfölt tegyél hozzá még. 2. Fél órát pihentesd, majd nyújtsd ki. 3. Kendd meg tojással a tetejét ész szór...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA kész leveles tésztát csak le tekerem, fel vágom másfél cm-s csíkokra és feltekerem a roló formákra. Egy tojás sárgával le kenem és 200 fokon 12 perc alatt aranysárgára sütöm....
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű