50 dkg liszt ( bármilyen jó , én most búzafinom lisztet használtam )
2,5 dkg élesztő
3 ek méz
2 dl meleg víz
2 dl görög joghurt
1 ek olíva olaj
1,5 tk só
A lisztet a dagasztó tálba teszem . A közepén kis fészket alakítok ki . Belekanalazom a mézet . Rámorzsolom az élesztőt . Felöntöm egy kevés meleg vízzel és hagyom , hogy felfusson ( 15 perc ) . Hozzáadom a többi hozzávalót és jól kidagasztom . Meleg helyen egy órán át kelesztem . Lisztezett munka felületen átgyúrom . Ez szintén egy kicsit lágyabb tészta , úgyhogy bőven alá kell lisztezni ! 12 részre osztom . Kialakítom a zsemle formákat . Sütőlapos lemezre helyezem és további 30 percet kelesztem .200 fokos sütőben addig sütöm , amíg a teteje aranybarna színűvé nem válik ( 20-25 perc ) .
A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is be...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük habbá. A sárgáját összekeverjük a többi hozzávalóval, beletesszük a fehérjét. Egy serpenyőben olajat hevítünk és kanállal belerakj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összetört főtt krumplit vagy maradék krumplipürét elkeverem a zsírral és a tojással, majd hozzáadom a lisztet és a sót is. Összegyúrom, és beleöntöm a langyos tejet, amiben előz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűMindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes