1 fél szál szép póréhagyma (vagy egy nagy vörös- vagy lilahagyma, vagy bármi más ilyesmi)
4-5-6 nagy gerezd fokhagyma (de akár több is lehet)
1darabka füstölt szalonna plusz valami jobbféle sonka maradéka
200 gramm krémsajt (vagy túró vagy ricotta vagy mascarpone)
15–20 dkg keményebb sajt (minél többféle, annál jobb)
1 dl sűrű házitejszín (vagy bolti vagy tejföl)
5 dkg vaj
nagy marék petrezselyem
só, bors
500 gramm valamilyen bordázottabb tészta,
A tésztához felteszem a vizet forrni, közben egy jó kis öntöttvas serpenyőben megcsinálom a mártást. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, szép pirosra sütöm. Hozzáteszek kb. 5 dekányi vajat, amikor már az is forró, mehet bele a vékony karikára vágott póré. Ha már az is megpárolódott (nem kell barnára sütni), akkor lehúzom a tűzről, és belenyomom a fokhagymagerezdeket. Mehet vissza egy fél percre megint összeforrósodni. Megint leveszem a tűzről (ha gyorsabb lennék, nem kéne mindig levenni, de elég stressz az is, hogy beleférjek a félórába, nem akarok már ezen az időn is javítani), és szép kényelmesen beleöntöm a tejszínt, belekanalazom a krémsajtot, és belereszelem a sajt nagyobbik felét. Só, bors. Visszateszem a tűzhelyre, és csak addig melegítem már, amíg minden alkotóeleme összeolvad, ha túl sűrű lenne, akkor kis tejjel hígítom, ha esetleg túl híg, akkor mehet bele még egy kis reszelt sajt. Ha már teljesen egynemű a szósz, akkor végleg elzárom alatta a gázt, és hozzákeverem a nagy csokor apróra vágott petrezselymet.
Közben megfőtt a tészta is, leszűröm, és egy nagy tálban összekeverem a mártással. Aztán majd mindenki reszel még rá sajtot a tányérján. Elronthatatlan és nagyon finom.
Jénai tál aljára 2 ek olajat teszek, felkarikázom a vöröshagymát amit rászórok, ennek a tetejére teszem a bacon szalonnába tekert virslit. Ezt addig sütöm amíg üveges nem lesz a ha...
Elkészítési idő: 1 óraA bacon kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk. Fasírtot formázunk és a félbevágott beconnel körbetekerjük. Sütő papírral bélelt tepsibe tesszük , és 180 fokon légkeverős sütőbe...
Elkészítési idő:Tengeri herkentyűket vajon fokhagymával pároljuk közben üvegtésztát forrázzuk, állni hagyjuk 2-3 percig, pont annyi idő amíg megpárolodik a tengeri herkentyű. A lecsepegtetett t...
Elkészítési idő: 30 perc