80 dkg krumpli
8-10 db tojás
parasztkolbász
kb. 10 dkg reszelt sajt
zöldhagyma (el is hagyható)
tejföl
sűrű besamelmártás (5-6 dl tej, 5 dkg vaj/margarin, 2 ek. liszt, só, bors)
A krumplit héjában megfőzzük, majd ha langyosra hűlt, meghámozzuk és karikákra vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, vékonyra szeleteljük (tojásszeletelővel a legjobb). A parasztkolbászt és a zöldhagymát szintén felvágjuk karikákra.
Egy nagyméretű, mély jénaiba lerakjuk: krumpli, kevés só, tojás, besamel, reszelt sajt, zöldhagyma, kolbász, majd újra krumpli, stb. - amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére krumpli kerüljön, amit megkenünk besamellel, vagy ha nincs már belőle, tejföllel. Reszelt sajttal megszórjuk és sütőben közepes hőfokon addig sütjük, amíg a sajt enyhén megpirul a tetején. Tejföllel tálaljuk, salátát/savanyúságot is adhatunk hozzá.
Nálunk ez a nyerő rakott krumpli, sokkal finomabb, mint a tejföllel rétegezett.
Én kb. másfél szál parasztkolbászt szoktam beletenni - kevesebb nem elég, többtől viszont túl zsíros lesz!
Lábosban olajat hevítünk. Belemegy az apróra vágott hagyma, üvegesre pirítjuk. Közben a bab konzervek közül egynek (vagy az összesnek, ízlés dolga) leszűrjük a levét. Megy bele a l...
Elkészítési idő: 0,5 óraA hozzávalókat annyi vízben, amennyi éppen ellepi, közepes tűzön felforraljuk, majd a legkisebb lángon, gyöngyözve, kb. 6 órán át abáljuk. Közben a habot folyamatosan leszedjük a t...
Elkészítési idő: