Családireceptkönyv.hu

ANANÁSZ


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 db ananász

Elkészítés:


Latin neve: (Ananas comosus)
Az ananász, leveses, savanykás ízű gyümölcsöt terem, melyben egy fehérjeemésztést segítő enzim, a bromelain található, ezért a gyümölcs fogyasztása az étkezések után ajánlott. Az ananász a forró tartományokban üdítő ereje miatt kedvelt gyümölcs. Íze édes-savanyú, zamatja nagyon finom.
Friss gyümölcsöt szeletelve fogyasztjuk, de kapható konzerv alakban is, melyet bólék, sütemények, gyümölcstortákhoz használhatunk. A trópusokon az ananász levéből megerjesztve bor, nanaja nevű likőr és szeszes ital készíthető. Gyümölcsének illóolaját, amely vajsav-etil-éterből áll, csemegék készítéséhez használják. Borszesszel vegyítve az ananászesszenciát adja, amelyet a cukrászok alkalmaznak. Indiában orvosságnak is használják. Európában legtöbbre a cukorsüveg fajtát becsülik, mely kúp alakú és sárgás színű, továbbá a jajagná-t, mely szintén sárgás húsú, de apróbb és tojásdad alakú, íze pedig valamennyi fajtáénál finomabb.
A gyulladás- és ödémacsökkentő hatással is rendelkező bromelaint rheumatoid arthritis, illetve akut posztoperatív és poszttraumás duzzanatok kezelésében terápiásan alkalmazzák, fibrinogén gátló hatása miatt pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében lehet szerepe.
Ananászlé
Nagyon jó emésztést serkentő, ajánlják még hasnyálmirigy-problémák, bőrproblémák, súlyfelesleg, tüdőgyulladás, meghűlés, köszvény, isiász, ínysorvadás, vérszegénység esetén is.

Trükkök, tippek, praktikák:


https://hu.wikibooks.org/wiki/Szakácskönyv/Mit-mihez/A/Ananász

ANANÁSZ

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Nikcsi83
Levendulás eperlekvár
Levendulás eperlekvár

1./ Az epret mossuk meg, keverjük össze a kétféle cukorral és a levendula ággal egy éjszakán át érleljük. 2./ Másnap vegyük ki belőle a levendula ágat és forraljuk össze a cukros...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Narancslekvár
Narancslekvár

A narancsokat zöldséghámozóval megpucolom úgy, hogy a háj sárga részét igyekszem csak eltávolítani. Az így kapott csíkokat gyufaszálakra vágom, mély lábosba teszem, és annyi vizet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Narancs-alma lekvár recept
Narancs-alma lekvár recept

Hámozzuk meg a narancsokat, majd a fehér részeit is szedjük le. Vágjuk a gerezdeket apró darabokra. A magokat távolítsuk el. Pucoljuk meg az almákat és reszeljük le a reszelő n...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Mentás almadzsem
Mentás almadzsem

A szárakról leveszünk körülbelül 15 levelet, a többit fél liter vízzel leforrázzuk és lefedve 30 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk