Családireceptkönyv.hu

Quiche lorraine


Írta:

Elk. idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A quiche lorraine tulajdonképpen egy sós sütemény, amolyan nyitott tetejű pite

Pate brisée pitetészta 175 g lisztből
170 g húsos szalonna, bacon
100 g reszelt Emmentáli vagy Gruyère sajt (kihagyható)
3 tojás
250 ml tejföl (kb. egy nagy pohár)
250 ml tej

Bors
Szerecsendió

Elkészítés:


A quiche lorraine töltelékét a legcélszerűbb akkor elkészíteni, amikor a pitetésztát elősütöd. Ehhez először is vágd kb. 1 cm-es kockákra a húsos szalonnát, és közepes lángon kezd el pirítani. A szalonna akkor készült el, ha szinte minden zsírját kiadta, és ropogós. Vedd ki a zsírból és tedd félre.
Egy edényben keverd simára a tejet, a tejfölt és a tojásokat. Ez kézi habverővel sem több fél percnél, gépivel pár másodperc. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval.

Ehhez egy megjegyzés. A franciáknál nincs tejföl, ők úgynevezett crème fraîche-t [ejtsd: krem-fres] használnak. Ez a mi zsíros tejfölünknél is zsírosabb, és kevésbé savanyú. Tejföllel tehát sosem lesz teljesen eredeti a quiche lorraine. Normál zsírtartalmú tejfölt használj, esetleg a tejföl negyedét sűrű tejszínnel helyettesítheted. Segít a tökélettes quiche elkészítésében, ha előtte 2-3 órára apró lyukú szűrőben hagyod lecsöpögni. Te is meg fogsz lepődni, mennyi víz van a tejfölben!

Ha kihűlt a pitetészta és a szalonna, állítsd össze a quiche-t. Ehhez először is reszeld bele a sajtot a tésztába. Ezt el is hagyhatod, ízlés kérdése, nem mindenki tesz bele. Utána terítsd szét a szalonnát is egyenletesen a tészta belsejében.
Ezután öntsd bele a tojásos-tejfölös keveréket. Ezt célszerű már a sütő rácsán csinálnod, mert színültig kell önteni, és úgy nagyon nehéz lenne mozgatni.
Süsd 200 fokos sütőben kb. 25-30 percig. Akkor jó, ha a töltelék teljesen megszilárdult (ezt tapintással tudod ellenőrizni), és halványan elkezdett barnulni a teteje. Ha kicsit felfúvódik nem kell aggódni, ez természetes. A tojás miatt egy nagy felfújtként viselkedik, de ha kiveszed a sütőből úgyis összeesik, és itt most ez a cél, vagyis egy lapos lepény.

Trükkök, tippek, praktikák:


*http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/quiche-lorraine

Quiche lorraine tálalása és tárolása

A quiche lorraine egy univerzális sós sütemény. Fogyasztható akár előételként, főételként, de akár uzsonnára vagy reggelire önálló étkezésként is. Egyaránt jó frissen, melegen, vagy a hűtőben egy-két napig tárolva, és hidegen felszolgálva.

A franciáknak van egy nagyon jellegzetes tálalási módja, ahogy a quiche lorraine-t fogyasztják. Egy kevés vinaigrette szósszal meglocsolt mesclunt [ejtsd kb.: meszkla], vagyis apró vegyes zöld levelekből összeállított salátát fogyasztanak hozzá. Szinte bárhol, ahol quiche lorraine-t szolgálnak föl, elmaradhatatlan kellékként jön hozzá a mesclun is.

Természetesen a szalonna és a sajt mennyiségét ízlés szerint növelheted vagy csökkentheted. Amikkel én találkoztam Franciaországban, ott nagyjából a receptben szereplő arány volt, ami a szalonnát illetően talán tűnhet egy kicsit kevésnek a magyar ízlésnek. Sok helyen a képeken látottnál magasabb szélű formában sütik, így a tojásos-tejfölös szósz még több lesz benne. Én szeretem, ha van egyfajta egyensúly a tészta-szósz-szalonna hármasában, és ezt az itt megadott mennyiségekkel találtam meg.

Akár így, akár úgy fogyasztod, a quiche lorraine finom fogás lesz, még ha a manapság megszokott gyors receptekhez képest egy kicsit sok vesződséggel is jár az elkészítése.

Quiche lorraine

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Dinnyés granita
Dinnyés granita

Egy kis lábasban kevergetve forraljuk fel a cukrot és a vizet, majd lassú tűzön főzzük tovább 5-6 percet. Távolítsuk el a dinnye magjait, és kockázzuk fel a gyümölcs húsát. Helye...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paleó almás pite
Paleó almás pite

Paleo almás pite elkészítése 1. Az almákat fele-fele arányban kisebbre és nagyobbra reszeljük. 2. Hozzáadjuk a citrom levét, a mazsolát, a fahéjat, a lenmaglisztet (vagy kókuszli...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cukkinis sonkás lepény zöld fűszeres joghurtöntettel
Cukkinis sonkás lepény zöld fűszeres joghurtöntettel

A zöldségeket sóztam és mikor elkezdett levet engedni, kinyomkodtam belőle. Összegyúrtam a tojással, fűszerekkel és zabpehellyel. Sütőpapírra adagoltam és lefújtam olajsprayvel a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bögrés tejes pite
Bögrés tejes pite

1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. 2. A cukrokat, a sót és a tojásokat kikeverjük. 3. Hozzáadjuk a lisztet, majd kisebb adagokban hozzákeverjük a tejet is. 4. Sütőpapírral béle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk