menu

Családireceptkönyv.hu

Quiche lorraine


Írta:

Elk. idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A quiche lorraine tulajdonképpen egy sós sütemény, amolyan nyitott tetejű pite

Pate brisée pitetészta 175 g lisztből
170 g húsos szalonna, bacon
100 g reszelt Emmentáli vagy Gruyère sajt (kihagyható)
3 tojás
250 ml tejföl (kb. egy nagy pohár)
250 ml tej

Bors
Szerecsendió

Elkészítés:


A quiche lorraine töltelékét a legcélszerűbb akkor elkészíteni, amikor a pitetésztát elősütöd. Ehhez először is vágd kb. 1 cm-es kockákra a húsos szalonnát, és közepes lángon kezd el pirítani. A szalonna akkor készült el, ha szinte minden zsírját kiadta, és ropogós. Vedd ki a zsírból és tedd félre.
Egy edényben keverd simára a tejet, a tejfölt és a tojásokat. Ez kézi habverővel sem több fél percnél, gépivel pár másodperc. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval.

Ehhez egy megjegyzés. A franciáknál nincs tejföl, ők úgynevezett crème fraîche-t [ejtsd: krem-fres] használnak. Ez a mi zsíros tejfölünknél is zsírosabb, és kevésbé savanyú. Tejföllel tehát sosem lesz teljesen eredeti a quiche lorraine. Normál zsírtartalmú tejfölt használj, esetleg a tejföl negyedét sűrű tejszínnel helyettesítheted. Segít a tökélettes quiche elkészítésében, ha előtte 2-3 órára apró lyukú szűrőben hagyod lecsöpögni. Te is meg fogsz lepődni, mennyi víz van a tejfölben!

Ha kihűlt a pitetészta és a szalonna, állítsd össze a quiche-t. Ehhez először is reszeld bele a sajtot a tésztába. Ezt el is hagyhatod, ízlés kérdése, nem mindenki tesz bele. Utána terítsd szét a szalonnát is egyenletesen a tészta belsejében.
Ezután öntsd bele a tojásos-tejfölös keveréket. Ezt célszerű már a sütő rácsán csinálnod, mert színültig kell önteni, és úgy nagyon nehéz lenne mozgatni.
Süsd 200 fokos sütőben kb. 25-30 percig. Akkor jó, ha a töltelék teljesen megszilárdult (ezt tapintással tudod ellenőrizni), és halványan elkezdett barnulni a teteje. Ha kicsit felfúvódik nem kell aggódni, ez természetes. A tojás miatt egy nagy felfújtként viselkedik, de ha kiveszed a sütőből úgyis összeesik, és itt most ez a cél, vagyis egy lapos lepény.

Trükkök, tippek, praktikák:


*http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/quiche-lorraine

Quiche lorraine tálalása és tárolása

A quiche lorraine egy univerzális sós sütemény. Fogyasztható akár előételként, főételként, de akár uzsonnára vagy reggelire önálló étkezésként is. Egyaránt jó frissen, melegen, vagy a hűtőben egy-két napig tárolva, és hidegen felszolgálva.

A franciáknak van egy nagyon jellegzetes tálalási módja, ahogy a quiche lorraine-t fogyasztják. Egy kevés vinaigrette szósszal meglocsolt mesclunt [ejtsd kb.: meszkla], vagyis apró vegyes zöld levelekből összeállított salátát fogyasztanak hozzá. Szinte bárhol, ahol quiche lorraine-t szolgálnak föl, elmaradhatatlan kellékként jön hozzá a mesclun is.

Természetesen a szalonna és a sajt mennyiségét ízlés szerint növelheted vagy csökkentheted. Amikkel én találkoztam Franciaországban, ott nagyjából a receptben szereplő arány volt, ami a szalonnát illetően talán tűnhet egy kicsit kevésnek a magyar ízlésnek. Sok helyen a képeken látottnál magasabb szélű formában sütik, így a tojásos-tejfölös szósz még több lesz benne. Én szeretem, ha van egyfajta egyensúly a tészta-szósz-szalonna hármasában, és ezt az itt megadott mennyiségekkel találtam meg.

Akár így, akár úgy fogyasztod, a quiche lorraine finom fogás lesz, még ha a manapság megszokott gyors receptekhez képest egy kicsit sok vesződséggel is jár az elkészítése.

Quiche lorraine

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Hasaalja szalonna grillezve
Hasaalja szalonna grillezve

A hasaalja szalonnát kuktába teszem, felöntöm vízzel és a fűszerekkel együtt puhára párolom. Majd kiveszem a kuktából és sütőedénybe teszem és meggrillezem. (Gázsütő grillező rész...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Reggeli/Medvehagymás rántotta (paleo)
Reggeli/Medvehagymás rántotta (paleo)

A tojásokat sózzuk, borsozzuk és villával felverjük. Apróra vágjuk a hagymákat és a kolbászt, a zsírt egy serpenyőben felforrósítjuk. A zsíron üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, r...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar varázs ital
varázs ital

A mézet az üvegbe raktam,,,a citromot jól megmostam és apró kockákra metéltem s a gyömbért megpucoltam s azt is apróra kockáztam. Bele mindent az üvegbe a mézhez, összekevertem s b...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Királyné sajtos-tojásos burgonyája recept
Királyné sajtos-tojásos burgonyája recept

A burgonyákat meghámozzuk, karikákra vágjuk. Enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük a levét. Rászórjuk a maréknyi lisztet, a felvert tojást megsózzuk, ráöntjük a burg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk