menu

Családireceptkönyv.hu

Fizikoterápia


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:
Hideg, hideg, hideg…Meleg!

Ki ne ismerné ezt a játékot! A gyermekek is ezt kiabálják, ha társuk az eldugott játék nyomára akad. Úgy tűnik, hogy e játékszabályt követik a fizikoterápiával foglalkozók is, hogy rátaláljanak az „elrejtőzött” egészségre. Ellenben ők nem kiabálnak. A kezeléseket nem csak infravörös lámpa segítségével lehet végezni, de víz, iszap, homok, paraffin, jég felhasználásával is.
„Forró vizet a kopaszra!”- ez csak egy önsanyargató, vagy fizikoterápiában részesülő egyén örömkiáltása lehet.
A felmelegített iszap (víz, homok), a bőr hőérzékelő adóvevőit ingerelve tágítja a bőr alatt haladó ereket és reflektorikusan szűkíti a hasüregi szervekhez vezetőket. Ezért jelentenek segítséget a pangó vér eloszlatásában a máj, a lép és a bélrendszer környékéről. A vesében található erek különös módon nem szűkülnek, hanem kitágulnak, javítva ezáltal a vesék vérellátását.
A jég helyi hatására például, a fájdalomérzet csökken, mivel ezeknek az impulzusoknak a továbbítása nehezebbé válik, amit ki is használnak sérülések, gyulladások eseteinél.


Fél királyságomat, egy pohár vízért

Így általában a piperkőcök nyilatkoznak, akiknek nincs is „fél királyságuk”. A fizikoterápia nem poharakkal méri, hanem lavórokkal és fürdőkádakkal. A vízzel való gyógyításban a leöntések, ledörzsölések, lemosások, fürdők, borogatások, zuhanyozások a használatosak. A víz jótékonyan hat az idegrendszerre. Hidegen erősíti, melegen pedig megnyugtatja azt. Ezért reggel, amikor felfrissülni szeretnénk, zuhanyozzunk le langyos vízzel, este pedig ugyanezt végezzük el meleg vízzel, vagy vegyünk meleg fürdőt, ami segíti az éjszaka folyamán a pihenést.

Gyakorlati tanácsok

Stressz. Nyugtató fürdő.
A fürdő elkészítéséhez borsmenta, zsálya, nyírfalevél szükségeltetik. Mindegyikből vegyen 2 evőkanálnyi mennyiséget, forrázza le két liter vízzel. Hagyja állni 1-2 óráig, majd szűrje le. Az így kapott oldatot öntse bele a melegvízzel teli fürdőkádba. Heti 2 alkalommal javaslom az ilyen fürdőzéseket, lefekvés előtt.

Idegesség, feszültség. Nyugtató hatású, gyógynövényes légfrissítő.
Vegyen 5 dkg borsmentát, komlót és kakukkfüvet. Keverje össze a füveket és egy dobozkába rakja bele. Télen a nyitott dobozt 1-2 órára tegye a fűtőtest közelébe, nyáron pedig a hálószobájába, egész éjszakára. A kúra időtartama 10-14 nap. Egy hónap múlva újra ismételhető, de ne felejtse el kicserélni a doboz tartalmát!

Álmatlanság. Ha Önnek gondjai vannak az elalvással, akkor lefekvés előtt sétáljon egyet a friss levegőn, aztán vegyen meleg lábfürdőt és miután lefeküdt, a talpához tegyen egy melegvízzel teli tömlőt. Az alábbi eljárás azért álmosítja el, mert az agytól elvonja a vért és továbbítja azt az alsó végtagokba. Azért pedig, hogy álma mély legyen, egy szövetből készült és komlóval teli pici zsákocskát tegyen a párnája alá.

Fejfájás. Borogatások hideg és meleg víz felhasználásával.
Fejfájás esetén egy darabka, kb. 30x30 cm anyagot (lehet zsebkendő is) hajtson négyrét, itassa át hideg vízzel, picit csavarja ki és rakja a tarkójára. 3-4 percenként nedvesítse újra a ruhadarabot és rakja vissza ugyanarra a helyre. Ha a fejfájása nem szűnik, úgy a hideg vizet meleggel helyettesítse.
Ez a módszer az agyi erek keringésének rendellenességén segít. A víz hőmérsékletét azért nem lehet pontosan behatárolni, mert az erek összehúzódása és hirtelen kitágulása is fádalommal jár, de a fájdalomból nem lehet következtetni, hogy éppen melyik folyamat játszódott le. Ezért próbálja ki mindkettőt.

Magas vérnyomás. Gyógyfürdő a kezeknek a víz hőmérsékletének fokozásával.
Töltsön egy lavórba 35-37 fokos vizet. Tegye bele mindkét kezét, majd fokozatosan, 10 peren át adagoljon hozzá forró vizet úgy, hogy a víz hőmérséklete elérje a 42-46 fokot. Hagyja benne a kezeit még 5-10 percig. Ismételje meg a fürdőket másnaponta. A kúra 7-10 ilyen alkalomból álljon.
A forró víz kitágítja a kéz ereit és oda áramoltatja a vért a szervezet többi részéből is és ez a vérnyomás esését eredményezi. Ugyanilyen hatás érhető el, ha a vért az alsó végtagok felé áramoltatjuk. Ez esetben a hatásfokot erősíthetjük, ha a vízbe mustárlisztet szórunk.

Forró vizes lábfürdő, mustárliszttel. Vödörbe töltött meleg vízbe (38-40 fokos) keverjen bele két-három evőkanálnyi mustárlisztet. 5-10 percen át tartsa benne a lábit. Az áztatást követően öblítse le a lábait tiszta vízzel és törölje szárazra. A lábfürdőket ismételje meg kétnaponta 7-10 alkalommal.
Gyógyító köpölyök. Amennyiben rendelkezik köpölyöző poharakkal, akkor a magas vérnyomásra való hajlam esetén rakja fel a köpölyöket a gallérsávba és a gerince mellé (lásd a rajzot). Az eredmény – lenyűgöző.
A fürdők és a köpölyök segítségével csökkenteni lehet a gyógyszeradagot, könnyebb esetekben akár el is hagyhatók.
A gyógyszer csökkentése azonban nem „szemre”, hanem a vérnyomás állandó ellenőrzésével lehetséges.Megfázás. Az ágya mellé akasszon fel egy zacskót, amibe felaprított fokhagymát rakott. Nagyon hatékony ez gyermekek esetében.

Nátha. Törjön össze 2 gerezd fokhagymát, forrázza le két pohár vízzel és tegyen hozzá egy teáskanálnyi sót. Az orrát pár alkalommal ezzel az oldattal öblítse át. Ha gondot okoz az oldat felszívása, akkor egy darab vattát nedvesítsen meg ezzel az oldattal és 10-15 percre dugja be vele az orrát és ezt 3-4 alkalommal ismételje meg a nap folyamán.
Az allergiával együtt járó orrfolyást az alábbi módszer alkalmazása sem szünteti meg, de a sima nátha 1-2 nap alatt rendeződik.

Arcüreggyulladás. Népi módszer.
Főzzön meg egy tojást keményre. Hagyja picit kihűlni, majd helyezze 5-7 percre a gyulladásban lévő arcüregre (a szemgödör alá) héjastól. Majd tisztítsa meg a tojást és újabb 5-7 percre rakja ugyanarra a helyre. Pár napig ezt ismételgesse reggel és este.

Torokgyulladás. Facsarjon ki egy pohárnyi céklalevet és adjon hozzá egy evőkanál ecetet. Az így kapott oldattal öblögessen 5-6 –szor naponta. Az öblögetések után rágcsáljon el egy karika citromot. Az antibiotikumok szedése nem mellőzhető, de a gyulladás az öblögetésekkel hamarabb megszűnik.

Krónikus mandula gyulladás. Amikor erősen süt a nap, próbáljon meg a nappal szembe, csukott szemmel és nyitott szájjal úgy ülni 8-10 percig, hogy a napsugarak a mandulákig elérjenek. Ezt naponta többször is végezheti.
Ezen kívül a mandulákat meg kell edzeni. Az edzést gargalizálással folytassa, mégpedig úgy, hogy a víz hőmérséklete először testhőmérsékletű (36-37 fokos), majd az ezt követő napokon fél-egy fokkal hidegebb legyen. A kúrának akkor van vége, ha a víz hőmérséklete már szinte jéghideg.

Légcsőhurut. Gőzölés. Egy evőkanálnyi kamillát forrázzon le egy pohár vízzel. Az edényből áradó gőz fölé hajtva a fejét, letakarva egy törölközővel, próbálja meg belélegezni ezt a gőzt.
A kamilla jó gyulladáscsökkentő hatásánál fogva, sok esetben feleslegessé teheti a gyógyszerbevételt.

Gyenge immunrendszer. Edzés hideg vízzel.
Minden nap fürdőzzön, mégpedig az alábbiak szerint. 1-3 nap: Engedjen egy kád 34-36 fokos vizet és üljön bele három percre. 4-7 nap: A víz hőmérséklete 30-33 fokos legyen és csak két- két és fél percre üljön a vízbe. 8-11 nap: Ekkor a víz hőmérséklete 28-30 fok és az idő, amit benne el kell tölteni másfél, két perc összesen. 12-15 nap: A víz ekkor 25-27 fokos, az időtartam pedig egy, másfél perc. 16-25 nap: A víz hőmérséklete 21-24 fok és a benne eltöltendő idő kb. 1 perc legyen.
Naponta csökkentve a víz hőfokát, a második hónap végére el kell érni, hogy a víz mindössze 12 fokos és a fürdőzés időtartama 15-20 másodperc legyen. Biztosan kevesen lesznek azok, akik követik a fenti javaslatot, de aki erre vállalkozik és végig is csinálja, biztosan jó időre megfeledkezhet a megfázásról. A fent említett fürdőket zuhanyozással lehet helyettesíteni.

Vese vagy epe kő. Ezek a húgyutakból vagy az epehólyagból történő apró kövek távozását jelzik. Annak érdekében, hogy tágabb utat biztosítson nekik, vegyen be görcsoldót (pl.:No-spat). A fájdalmas területre pedig tegyen meleg vízzel teli gumitömlőt, vagy vegyen forró fürdőt.

Vizelet elcseppenés. Hozzám sok olyan páciens fordult segítségért, akiknél a vizelet elcseppenése okozott gondot, mivel a húgyhólyagnál lévő záró gyűrű nem volt kellő erősségű.
Mint sok másiknak, ennek a problémának is van orvossága. Mégpedig az, hogy a meleg vízzel történő zuhanyozás végén el kell zárni a melegvíz csapot és langyos vízzel leöblíteni a lábakat és az alsó hasi szakaszt. Ez erősíteni és edzeni fogja a húgyhólyag minden izmát.

Aranyér. Az aranyeres problémáknál inkább a széklet normalizálása az elsődleges feladat, hogy a már meglévő aranyeres csomókat ne sértsük fel naponta. A széklet rendeződése után pedig az alábbi a teendő. Öntsön egy fazékba 2 liter tejet, tegyen bele 4 fej vöröshagymát. Az így készült keveréket főzze fel. Engedje kicsit kihűlni, majd öntse át egy éjjeli edénybe és üljön rá. A kúra időtartama 5-7 alkalom, amit elég másnaponta elvégezni. Akinek vérző aranyere van, annak a fentiek végzése tilos.
Első olvasásra ez a népi gyógyászati módszer kicsit furcsának tűnhet, de mivel az én pácienseimnek segített, biztosan Ön sem lesz kivétel ez alól.

Derékfájás. Az ideggyökér gyulladás első jele.
Vizes-alkoholos melegítést szolgáló borogatások. Hajtogasson össze pár rétegben valamilyen anyagot és nedvesítse meg meleg vízzel, majd öntsön rá egy kevés pálinkát, vagy más 40 fokos alkoholt. Csavarja ki a fölösleget és rakja a fájdalmas területre. A tetejére tegyen egy neylon darabot, vattát vagy valami kötött, meleg sálat. Rögzítse a kötést törölközővel, vagy gézzel és feküdjön le 2-4 órára. A borogatásokat másnaponta, összesen 5-7 alkalommal is elég elvégezni.
Saját magának felrakni egy ilyen borogatást nem egyszerű dolog, biztosan szükség lesz segítségre is.

Paprikás tapaszt helyezzen a fájdalmas területre, vagy ha ilyen tapasz nincs, akkor ragasszon fel pár darab kissé csípős paprikát az érintett területre. Segíteni fog a fájdalom és a gyulladás csillapításában. Nem kell megijedni, ha a tapasz, vagy a paprikadarabok, kissé égető érzést produkálnak.

Egy darab mágnest, ha sikerült ilyenre szert tenni, rakjon a fájdalmas területre 30-40 perc erejéig. Csodálatos az eredmény, jómagam is többször megfigyelhettem a hatását.

„Vasalás”. Ahhoz, hogy a már meglévő fájdalom enyhüljön és megszűnjön, egy egyszerű népi gyógyászatban használatos módszert javaslok, amely elvégzéséhez segítőre lesz szükség. A beteg a hasán fekszik és a segítő a hátára vastagabb anyagot, plédet terít. Majd a fájdalmas területet meleg vasalóval „vasalgatni” kezdi, odafigyelve a beteg visszajelzéseire. A betegnek az érintett helyen meleget, de semmiképp sem égetést kell érezni. Vasaló helyett lehet hajszárítót is használni. Ebben az esetben a beteg hátára nem kell semmit teríteni.

Az erős fájdalom a deréktájon nem igazán a gerincoszlopból ered, sokkal inkább az a magyarázat, hogy a mélyen fekvő deréktáji izmok nagyon, szinte görcsösen megfeszülnek. A meleg ellazítja az izmokat és ezzel csökkenti a fájdalmat.
Néha, amikor már szinte semmi sem segít, a pácienseimnél, köpölyöző poharakat szoktam a fájdalmas részre rakni. Ez nagyon hatékony, de nem veszélytelen módszer, ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség.

Ízületi gyulladások. Kéz és lábfürdők.
Vegyen 5 dkg csalánt, orbáncfüvet, keskenylevelű útifüvet és körömvirágot. Alaposan keverje össze ezeket, majd két evőkanálnyit e keverékből forrázzon le egy liter vízzel. Hagyja állni 2 árán át, majd leszűrés után öntse egy lavór meleg vízbe. A kezeit, lábait 15-20 percig tartsa az így elkészített fürdőben. Kétnaponta ismételgesse, összesen 7-10 alkalom erejéig.

Paprikás borogatás. A fájdalmas ízületre rakjon egy félbe vágott csípős paprikát. Ez fokozza a vérkeringést azon a részen és csökkenti a gyulladást.

A kisízületek, ujjak, lábujjak reumás eldeformálódása. Nyírfaleveles zsákocskák.
Olyan méretű zsákocskákra lesz szükség, ahol elfér egy-egy kéz, vagy lábfej. Ezeket a zsákocskákat töltse meg fríss, ha nincs, akkor száraz nyírfalevéllel és rakja bele a kezeit, lábait egész éjszakára. 5-7 alkalommal. Kétnaponta ismételje meg ezt az eljárást. Ha a kéz, vagy láb erős izzadása miatt a levelek nagyon nyirkosak lesznek, akkor vegye le hamarabb a zsákocskákat. Zsákok helyett lehet zoknit, vagy vászonzacskót használni.

Az alsó végtagok visszértágulata. Hőmérséklet változtatásával történő lábfürdők.
Készítsen elő két vödröt. Az egyikbe öntsön 38-39 fokos vizet, a másikba ennél hűvösebbet, mintegy 20-25 fokosat (az eljárás kezdeténél a vödörben lévő víz hőmérsékleti különbsége 7-10 fok legyen). 2-3 percre dugja a lábait a melegebb vízbe, utána 1-2 percre a hidegebb vízbe. Egyszeri alkalommal 5-6-szor végezze el a lábváltogatást. A kúra végére, ami 10-12 alkalom, a víz között lévő hőmérsékleti különbség 20-30 fok kell legyen. A fenti módszert ne alkalmazza akinek trombózisa volt, vagy épp kialakulóban van.
Ezen kívül reggelente, ébredés után (még az ágyban) a lábait felemelve pólyázza be egyszerű, vékony lenvászonnal.

Felesleges kilók. Fürdőzzön, legalább minden harmad nap 15-20 percet. Kezdetben a víz hőmérséklete 37-38 fokos legyen, majd melegítse fokozatosan 41-42 fokig. A meleg víz felgyorsítja az anyagcserét, segít a felesleges kilóktól való megszabadulásban.

Gombás bőrbetegségek. Leggyakrabban a kézen és a talpon jelentkeznek. Főzzön nagyon erős kávét és miután kissé kihűlt, minden nap áztassa benne a kezeit, lábait.
Minden bőrbántalomra, főleg, ha ez viszketéssel jár, jótékony hatása van a napsugárnak vagy az ultraibolya besugárzásnak (szolárium).

Miteszerek. Gyakorta pubertás korban jelentkeznek. Ahhoz, hogy elmúljanak, reggel és este meleg, sós vízzel kell lemosni az arcot. A só „kihúzza” a már begyulladt faggyúmirigyet. Ha a miteszerek az egész bőrfelületen jelentkeztek, akkor ugyanezt csinálja, csak fürdő formájában (lásd. a „Bőrtisztítás” fejezetet).

Anemia (vérszegénység).
Ebben az esetben a szervezetnek vasra van szüksége. Szurkáljon egy almába pár darab, megtisztított szöget és hagyja benne reggelig. Egy része a vasnak az almában marad, ezért reggel, miután kiszedte az almából a szögeket, fogyassza el az almát.

Szemfáradtság. A lakásában és a munkahelyén is szabaduljon meg a rikító piros és sárga színektől. Cserélje fel őket zöldre, vagy kékre.
Szemborogatás. Egy evőkanálnyi citromfüvet forrázzon le egy pohár vízzel, hagyja állni 10-15 percig. Ezzel az oldattal nedvesítsen meg egy kis vatta csomót és ezt borítsa rá a fáradt szemekre. Citromfű helyett friss uborkakarikákat is használhat.
Az alábbi tanácsokat azok figyelmébe ajánlom akiknek hosszú időn át kell megfeszített állapotban tartani a szemizmaikat, mint a számítógéppel dolgozóknak, sofőröknek, órásoknak, diákoknak (főleg vizsgaidőszak alatt).

Férfiasság (potencia) gyengülése.
A kúra három részből tevődik össze.
Egy teáskanálnyi felaprított ginzenget, tea formájában, reggelente fogyasszon el.
Készítsen elő zacskókban jeget. Ezt a zacskót 1 percig a tarkóján, 1 percig a lapockák között, 1 percig a keresztcsontján és 1 percig (ha kibírja) a herezacskóknál tartsa. Az előírtakat minden este el kell végezni. Természetesen a kúra ideje alatt a szexuális élet nem javasolt.
10 dkg borsmentát 1 liter vízben 10 percig főzzön. Szűrje le és öntse a fürdővízbe. Ilyen fürdőket heti 2 alkalommal javaslok egy hónapon át.

Hasmasszázs

A hasi masszírozás fő indikációs területe a székrekedés. A székrekedés pedig a szervezet önmérgező folyamatait támogatja a szervezetben felhalmozódott székletmasszák segítségével. Ezért az ilyen önmérgező folyamatoknak a hatására jelentkezik a levertség, fejfájás, ingerlékenység, álmatlanság, epehólyag és hasnyálmirigy gyulladás, bőrbetegségek. A székrekedés gyengíti az immunrendszer és öregíti a szervezetet. Egy nő, aki székrekedéssel küzd nem lehet szép és boldog. A férfiakra is igaz ez az állítás.
Újra a Bioklinika vezetőjének, Petrov Jurij doktornak a tapasztalataival ismerkedhetnek meg, amik a következők.
Ha Önnek 2 napig, netán egy héten át nem volt széklete, akkor éhgyomorra igyon egy pohár vizet és feküdjön hanyatt, felhúzott térdekkel. Tegye szabaddá a hasfalát és kenje be valamilyen krémmel. Tenyere teljes felületének használatával kezdjen lassú köröket leírni a köldök körül, az óramutató járásával megegyező irányban (semmiképp sem visszafelé).
Minden egyes kör után egyre jobban mélyítse bele tenyerét a hasfalba. Van még egy szabály – mégpedig, hogy ez a ritmus egyezik az Ön légzésritmusával. Nyitott szájjal, hasi légzést végezzen. A kilégzés hosszú legyen, kb. 8-10-ig számoljon gondolatban. A hasfalat csak kilégzésnél lehet nyomni, mintha segítené kipréselni a levegőt és vele együtt a bélrendszer tartalmát is kifelé irányítaná. Egy kilégzés – egy kör, ami alatt végig csúsztatja tenyerét, körkörösen a hasfalon, enyhe nyomást végezve. Ezután következik a belégzés – ahol a tenyér csak pihen a hasfalon, nem végez nyomó mozdulatot. Ahogy elkezdi kilélegezni az imént beszívott levegőt – a tenyér is életre kel és elkezdi munkáját, körkörösen a hasfalon. Mire a kilégzésnek vége, visszatér kiindulási pontjára. Ezeket a mozdulatokat három-öt percen át végezze. Aztán menjen el WC-re, még akkor is, ha nem érez semmilyen ingert, próba, szerencse alapon.
Lehet, hogy az első 2-3 alkalom után semmi sem jön össze, de általában az ötödik után már reflexszerűvé válik a masszírozás utáni székelés.
Egyedülállók saját maguknak, de ha van segítség, akkor hozzátartozó segítségével kell végezni a masszírozást. Ekkor könnyebb lesz lazítani és a légzésre koncentrálni. Ezt a masszírozást otthon végezze el, ne masszőrrel végeztesse, mivel minden nap javasolt, mégpedig reggel, ébredés után, éhgyomorra. Ezért azt tanácsolom, hogy próbálgassa és próbáljon megtanítani rá valakit a hozzátartozói közül.
A masszírozás önmagában nem biztos, hogy teljes sikerhez vezet, de diétával, gyógyteákkal kombinálva tökéletes megoldása lehet a problémának. Komplikáltabb esetekben lehet még máj és bélrendszeri méregtelenítést végezni.
Ne szokjon hozzá a hashajtó gyógyszerekhez! A bélrendszer, ha megpróbálják „felmenteni” munkája alól, ha már ellustult, úgy sem fog dolgozni, ahogy dolgozott. Ön pedig biztosan „hashajtófüggővé” válik.
Még egy jó tanáccsal szolgálhatok, mégpedig, hogy naponta 3-5 alkalommal, 5 percen át ( legyen ez az üzletben, a postán, a munkahelyén, vagy otthon ), mivel senki sem veszi észre, húzza be, majd nyomja ki a hasát. Ezzel kicsit serkenti a bélmozgásokat. Gondoljon közben arra, hogy, mint a makacs öszvér, amelyik csak arra vár, hogy szépen megkérjék, egyszer csak elindul. Ha szépen és kitartóan kéri, a siker biztosan nem marad el. Ha Ön lusta, hát miért ne tehetné meg ugyanezt a bélrendszer is? Tegye meg Ön az első lépést és gondos követőkre talál!

Elkészítés:


https://repaelixir.blogspot.co.uk/2015/03/fizikoterapia-otthon.html

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Gombás tésztakosárkák
Gombás tésztakosárkák

A gombát megtisztítottam, szeletekre vágtam. Az olajon megpirítottam az apróra vágott hagymát és a gombát, sóztam (ételízesítő), borsoztam, tettem bele egy kevés gulyáskrémet is, h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Medvehagymapestós nokedli pirított csirkével
Medvehagymapestós nokedli pirított csirkével

A medvehagymát alaposan megmossuk.lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk az összes hozzávalóval késes aprítóba rakjuk és krémes állagúra turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Bodza szőrp
Bodza szőrp

Figyeljünk rá, hogy csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk, közutaktól távol, hogy elkerüljük az ólomtúladagolást. Ha lehet kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Áfonyafagylalt
Áfonyafagylalt

A hozzávalókat botmixerrel összekeverjük. Fagylaltgépben fél órát keverjük. 3 órára mélyhűtőbe tesszük fagyasztani.

Elkészítési idő: 5 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk