Linzerhez:
20 dkg liszt
12 dkg vaj
7,5 dkg cukor
1 kis tojás
késhegynyi sütőpor
(vastagabb tésztához liszt 30, vaj 20, cukor 10 dkg)
Krémhez 1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
4 ek cukor
+ 40-50 dkg bogyós gyümölcs
LINZERTÉSZTA:
A hideg vajat felkockázzuk. A lisztet tálba szitáljuk és elvegyítjük a sütőporral . A tojást egy kis tálkában villával felverjük.
Késes robotgéppel a legegyszerűbb dolgozni : A sütőporos lisztet elkeverjük a vajjal
Ezután hozzáadjuk a cukrot, összekeverjük vele, majd a felvert tojást is hozzáöntve tovább dolgoztatjuk a gépet amíg a tészta összeáll.
(ha nincs gép gyors mozdulatokkal dolgozzunk )
Ha a tészta túl lágy, inkább tegyük hűtőbe, mert ha még több lisztet adagolunk hozzá, akkor kemény lesz. Ha úgy érezzük, hogy a tészta mégis igényel egy kis lisztet, akkor kis adagokban gyúrjunk hozzá egy keveset.
A kész linzertésztát háztartási fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 30-60 percre, és ezután már dolgozhatunk is vele.
Könnyebb vele bánni, ha rögtön azután, hogy összeállítottuk, máris kinyújtjuk, beleillesztjük a sütőformába (vagy csak belenyomkodjuk), és így csomagoljuk fóliába, majd pedig hűtőbe tesszük felhasználásig, de minimum 20 percre.
Formába téve 10-15 percig elősütjük 180 fokon
TÖLTELÉK:
Készítsünk pudingot a szokott módon. Vegyük ki a tortát a sütőből,szórjuk az aljára a gyümölcsöt (hagyjunk ki kb. egy maréknyit). Megszórjuk vaníliás cukorral és fahéjjal, és a tetejére öntjük a pudingot. Szórjuk meg a tetejét a maradék gyümölccsel . Tegyük vissza a sütőbe, és süssük kb. 25 percig.
Friss gyümölccsel az igazi, de fagyasztott is használható, akkor, mint a képen kicsit több levet ereszt ( de ez csak szépséghiba)
Linzerhez keverhetünk darált diót, mogyorót, mandulát, citrom- vagy narancshéjat, stb. Ha pl. darált diót keverünk a liszthez, akkor nagyon oda kell figyelni az arányokra; 20 dkg liszthez maximum 5 dkg diót keverjünk, különben a benne lévő olaj túl lággyá teszi a tésztát. A darált mandulával és mogyoróval már egy kicsit bátrabban bánhatunk, de azért ezekből sem kell túl sokat tenni a liszthez. A citrushéjaktól pedig kellemes illata és zamata lesz a tésztánknak.
A lisztet, a cukrot, a sütőport összekeverjük, a fahéjjal megszórjuk. Az almákat lereszeljük, kinyomkodjuk a levét és a keverékhez adjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésre. 2. A margarint enyhén megolvaszthatjuk, hogy könnyebben kezelhető legyen, de ne legyen teljesen felolvasztva. Ezután a csipe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához 6 tojássárgát 12 dkg porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a kakaót, egy evőkanál lisztet, a szódabikarbónát és a tojásfehérjék keményre vert habját. Sütőpapírral bélelt t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kétféle cukorral robotgéppel addig kavarjuk, amíg ki nem fehéredik, és habos nem lesz. A fehérjét kemény habbá verjük. A cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű