1-kkg-fehér krumpli, 1-db-sütő barack lekvár, 30-dk-finom liszt, 1-bögre gríz 1-deci olaj, kevés porcukor!
A krumplit meghámozom, összekockázom sóval puhára főzöm, majd le szűröm, és krumplitörővel pépesre töröm, és hagyom kihűlni! A grízt az olajon megpirítom, sózom, és kevés vízzel megfőzöm pár perc alatt, és egy pecsenye tálra öntöm, szét terítem, előkészítve a gombócoknak! Rakok fel bő vizet forrni a gombócoknak. Ha már hi hűtl a krumpli, tálba öntöm, és adok hozzá annyi lisztet, hogy jó kis puha állagú tésztát kapjak, akkor jó, ha már nem ragad a kezemre, de vigyázok azért, meg ne tömjem lisztel, mert az sem jó! Krumpli, és liszt függő a liszt mennyiség hozzá adása, amikor ezzel kész vagyok, a lekvárt felkockázom egy tányérra rakva. A tésztából veszek ki egy kis csomót, kb-4-centi legyen a gombóc nagysága, tenyérrel megformázom, kicsit lapítom, és közzé teszem a lekvárt, majd jól összezárom, hogy a lekvár ki ne szökjön, és tálcára rakosgatom, kb-15-gombóc lesz! Ha már ezzel is kész vagyok, a lobogó vízben kifőzöm, 6-8-perc alatt, és szűrő kanállal egyenként rászedem a kiterített grízre, és óvatosan beleforgatom! Porcukrot szórok a tetejére, és lehet fogyasztani! 60-perc alatt elkészül!
Ezt a gombócokat szilvával szoktuk tölteni, de a lekvárral is nagyon finom, csak óvatosan kell készíteni!
Öntsük a mustárport egy tálba, adjuk hozzá a sót. Ha használunk, adjuk hozzá a kurkumát és a mézet is. Öntsük fel vízzel, majd keverjük jól össze. Ha jól elvegyültek a hozzávaló...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bacont vágjuk centis csíkokba, lehetőség szerint vastag falú serpenyőbe tegyük, amit ne melegítsünk elő és ne adjunk hozzá semmilyen zsiradékot, mert a bacon-ből ki fogjuk sütni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKefír és joghurt készítése Ha kefírt vagy joghurtot szeretnénk készíteni a friss tejből, akkor célszerű először felforralni, majd a szobahőmérsékletre hűlése után habverővel vagy...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehézegy csomag fetasajtot falatnyi kockára vágtam, belettem egy üvegbe, szórtam rá oregánót, szárított chilit, tettem bele egy gerezd fokhagymát, színes borsot, friss rozmaringot és ka...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű