1 kg sima liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg margarin vagy 8 dkg zsír, 9 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kk só
1. Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel készíts kovászt és tedd langyos helyre.
2. A cukrot, sót a langyos tejben oldd fel.
3. A lisztet a kovásszal és szükség szerinti mennyiségű tejjel keverd el és dagaszd amíg megfelelőnek nem találod.
4. A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt dolgozd a tészta közé.
5. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és oldalát, továbbá a tészta tetejét hintsd meg liszttel, majd takard le a cuccost és langyos helyen hagyd kelni egy jó órát.
6. Ezután borítsd lisztezett deszkára, vágd háromnak annyiszorosára, amennyire gondolod (előnyős, ha az összefonott kalács belefér a tepsidbe...) - esetleg négy többszöröseire, ha tudsz néggyel fonni - és sodord ki a sodorványokat.
7. Fond meg a kalácsot, és még keleszd a cuccot egy kicsit.
8. Ha megvan, a tetejét kend meg tojással és kb. 3/4 órán keresztül lassú tűznél süsd.
9. Ha a teteje nagyon megbarnul, tégy reá fehér papírt és úgy süsd tovább.
Juliska néni egy kis lábosban felmelegítette a tejet, majd egy nagyobb zománcos lábosba öntötte, melyhez 3 marék cukrot adott és 10 dkg élesztőt morzsolt. Míg felfutott az élesztő...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA tejet meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojást, a tojássárgákat és az élesztős tejet, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt egy csipet kristálycukorral felfuttatjuk a langyos tejben, kb. 10 perc alatt. 2. Ezalatt kimérjük a többi hozzávalót egy tálba. Először a lisztet a sóval, úgy hog...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz elesztot keves langyis tejjel felfuttatjatok, minden hozzavalot a vajon kivul a talba tesztek, osszekeveritek, aztan mehet hozza a felfuttatott eleszto is, majd miutan szepen k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű