1 kg sima liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg margarin vagy 8 dkg zsír, 9 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kk só
1. Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel készíts kovászt és tedd langyos helyre.
2. A cukrot, sót a langyos tejben oldd fel.
3. A lisztet a kovásszal és szükség szerinti mennyiségű tejjel keverd el és dagaszd amíg megfelelőnek nem találod.
4. A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt dolgozd a tészta közé.
5. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és oldalát, továbbá a tészta tetejét hintsd meg liszttel, majd takard le a cuccost és langyos helyen hagyd kelni egy jó órát.
6. Ezután borítsd lisztezett deszkára, vágd háromnak annyiszorosára, amennyire gondolod (előnyős, ha az összefonott kalács belefér a tepsidbe...) - esetleg négy többszöröseire, ha tudsz néggyel fonni - és sodord ki a sodorványokat.
7. Fond meg a kalácsot, és még keleszd a cuccot egy kicsit.
8. Ha megvan, a tetejét kend meg tojással és kb. 3/4 órán keresztül lassú tűznél süsd.
9. Ha a teteje nagyon megbarnul, tégy reá fehér papírt és úgy süsd tovább.
A langyos tejbe beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket, a puha va...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKALÁCSTÉSZTA ELŐKÉSZÍTÉS: 45 perc - KELESZTÉS: 1,5 óra - SÜTÉS: 40 perc - Fél deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt 1 deci langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjukA 2 tojás sárgáját, az 5 deka cukorral habosra keverjük. A lisztbe 1 kávés kanál sót teszünk, majd beleöntjü...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt a tejben a cukorral és egy kevés liszttel felfuttatjuk. A liszteket tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt ruganyos tésztává gyúrjuk. Kevés olajjal lekenjük, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű