1 kg sima liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg margarin vagy 8 dkg zsír, 9 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kk só
1. Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel készíts kovászt és tedd langyos helyre.
2. A cukrot, sót a langyos tejben oldd fel.
3. A lisztet a kovásszal és szükség szerinti mennyiségű tejjel keverd el és dagaszd amíg megfelelőnek nem találod.
4. A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt dolgozd a tészta közé.
5. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és oldalát, továbbá a tészta tetejét hintsd meg liszttel, majd takard le a cuccost és langyos helyen hagyd kelni egy jó órát.
6. Ezután borítsd lisztezett deszkára, vágd háromnak annyiszorosára, amennyire gondolod (előnyős, ha az összefonott kalács belefér a tepsidbe...) - esetleg négy többszöröseire, ha tudsz néggyel fonni - és sodord ki a sodorványokat.
7. Fond meg a kalácsot, és még keleszd a cuccot egy kicsit.
8. Ha megvan, a tetejét kend meg tojással és kb. 3/4 órán keresztül lassú tűznél süsd.
9. Ha a teteje nagyon megbarnul, tégy reá fehér papírt és úgy süsd tovább.
1. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt. A lisztet átszitáljuk, hogy jó levegős legyen, elkeverjük benne a többi cukrot, elmorzsoljuk be...
Elkészítési idő: kb.:1,5 óra Nehézség: KönnyűElőre felfutattam az élesztőt aztán mindent egybe dagasztottam hólyagosra. Addig kelesztettem meg duplájára nőtt. Én 2kg lisztből 9 labat csináltam. Hármat 450g ra vagtam és kisod...
Elkészítési idő: 2 ó Nehézség: KönnyűElkészítés: 50 dkg liszt, 2,5 - 3 dl langyos tej, 1 tk cukor, 4 dkg élesztő, 3 ek olaj, csipet só, 2 ek porcukor, 1 tojássárgája. A langyos tejben elkeverem a cukrot, majd felfutt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztőt felfuttatjuk 3 dl langyos tejjel és a cukorral , majd bedagasztjuk az egészet. Nem kelesztjük a tésztát , ugyanis a kéz között fog megkelni. Dagasztás után a tésztából 9...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű