1 kg sima liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg margarin vagy 8 dkg zsír, 9 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kk só
1. Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel készíts kovászt és tedd langyos helyre.
2. A cukrot, sót a langyos tejben oldd fel.
3. A lisztet a kovásszal és szükség szerinti mennyiségű tejjel keverd el és dagaszd amíg megfelelőnek nem találod.
4. A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt dolgozd a tészta közé.
5. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és oldalát, továbbá a tészta tetejét hintsd meg liszttel, majd takard le a cuccost és langyos helyen hagyd kelni egy jó órát.
6. Ezután borítsd lisztezett deszkára, vágd háromnak annyiszorosára, amennyire gondolod (előnyős, ha az összefonott kalács belefér a tepsidbe...) - esetleg négy többszöröseire, ha tudsz néggyel fonni - és sodord ki a sodorványokat.
7. Fond meg a kalácsot, és még keleszd a cuccot egy kicsit.
8. Ha megvan, a tetejét kend meg tojással és kb. 3/4 órán keresztül lassú tűznél süsd.
9. Ha a teteje nagyon megbarnul, tégy reá fehér papírt és úgy süsd tovább.
Megtisztítjuk a répát, karalábét és apró kockára vágjuk. A borsóval együtt annyi vízben, amennyi ellepi a cukorral és sóval puhára főzzük. (Ha friss, zsenge borsóból készíted, ne v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk, a vajat hagyjuk szoba-hőmérsékleten megpuhulni. A lisztet egy nagy tálba tesszük hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a maradé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy edényben, vagy egy dagasztókarral felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeáll, majd egy kiolaj...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes