1 kg kovászolni való uborka, 1 liter langyos víz, 1 ek só, 1 cs friss kapor, 1 fej fokhagyma (5-10 dkg), 10-30 dkg kenyér (sercli)
1. Az uborkát megmosva, végeit levágva ízleléssel ellenőrizzük, nem keserű-e, ha igen, tovább levágjuk, amíg íztelen vagy édes nem lesz.
2. Legalább 2 literes üvegbe alulra pár szál kaporlevelet, szeletelt fokhagymát leterítünk, az uborkát mind a két oldaláról átvágjuk hosszában úgy, hogy a vágások egymásra merőlegesek legyenek, kb. 1-1,5 cm megmarad egészben, elrendezzük az üvegben.
3. Feltöltjük a langyos vízzel, amiben a kanál sót elkevertük.
4. A kenyeret a tetejére beszorítjuk, és addig töltjük vízzel, amíg el nem fedi kb. 1 cm magasan.
5. Napos helyre kitesszük.
6. Három nap múlva a kenyeret eltávolítjuk a tetejéről, az uborka levét egy tálba leszűrjük, az uborkát és fokhagyma darabokat leöblítve beletesszük.
7. Kb. 3 napig a hűtőben tartjuk, utána bármikor fogyaszthatjuk.
Az egészet össze vágom csíkokra, jól besózom és hagyom állni 20 percet. Közben elkészítem hozzá a lét. 1 liter vízhez adok 1 teáskanál sót 3-4 evőkanál ecetet, 3-4 evőkanál cukrot,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEladásra,akár műanyag kis hordókba is ! (annak a receptje)
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávaló zöldségeket előkészítem. Összekeverem a cukrot, sót, almaecetet, majd a salátára öntöm. 1 napig állni hagyom, mialatt többször átkeverem. Ezután üvegekbe szedem, j...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposzta felső burkoló leveleit leválasztjuk. A fej káposztát 8 részre vágjuk, a torzsa maradványokat lenyessük. A céklát megpucoljuk és karikákra vagy fél karikákra szeljük....
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: Könnyű