1 kg kovászolni való uborka, 1 liter langyos víz, 1 ek só, 1 cs friss kapor, 1 fej fokhagyma (5-10 dkg), 10-30 dkg kenyér (sercli)
1. Az uborkát megmosva, végeit levágva ízleléssel ellenőrizzük, nem keserű-e, ha igen, tovább levágjuk, amíg íztelen vagy édes nem lesz.
2. Legalább 2 literes üvegbe alulra pár szál kaporlevelet, szeletelt fokhagymát leterítünk, az uborkát mind a két oldaláról átvágjuk hosszában úgy, hogy a vágások egymásra merőlegesek legyenek, kb. 1-1,5 cm megmarad egészben, elrendezzük az üvegben.
3. Feltöltjük a langyos vízzel, amiben a kanál sót elkevertük.
4. A kenyeret a tetejére beszorítjuk, és addig töltjük vízzel, amíg el nem fedi kb. 1 cm magasan.
5. Napos helyre kitesszük.
6. Három nap múlva a kenyeret eltávolítjuk a tetejéről, az uborka levét egy tálba leszűrjük, az uborkát és fokhagyma darabokat leöblítve beletesszük.
7. Kb. 3 napig a hűtőben tartjuk, utána bármikor fogyaszthatjuk.
Céla lé: 5 liter viz, 4 dl. 2O %-os ecet, 6O dkg cukor, 25 dkg só, ha valaki édesebben szereti, tehet még hozzá. Ja! Szalicilt raktam rá (gyógyszertárban lehet kapni) A levet hideg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vízbe feloldom a sót, a cukrot, beleteszem a fűszereket, a borként, a nátrium benzoátot, és máris készen áll arra, hogy bármikor hozzáadjuk a savanyításra szánt zöldségeket. Ter...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KönnyűRétegezve belerakjuk a káposztát az edénybe, utána fűszer, birs, paprika, majd káposzta. Utána elkezdjük taposni. Addig taposom, amíg levet nem ereszt. Amikor kész, műanyag fedőv...
Elkészítési idő: 1 hónap Nehézség: NehézAz uborkát megmosom (de nem hámozom meg) felkarikázom és üvegekbe rakom. A fokhagymát hajszál vékonyan felszeletelem és elosztom az uborkákon. Minden üvegbe szórok mustármagot és t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű