50 dkg liszt,
1 cs. sütőpor,
15 dkg zsír,
20 dkg cukor,
1-2 db tojás (attól függ mekkorák),
2 dl tejföl,
csipet só
Töltelék:
1 kg túró
2 tojássárga
1 cs vaníliás cukor
a tojások felvert habja
1 marék mazsola, vagy 1 cs kapor
A tészta hozzávalóit gyorsan eldolgozni, majd kb. 30 percre hűtőbe rakni.
Kivajazni, belisztezni egy "gáztepsit", majd a tésztát 2-be venni.
Az egyiket kinyújtani, beleigazítani a tepsibe, megszórni zsemlemorzsával és ráönteni a kikevert túrót.
A másik lapot is kinyújtani, betakarni vele, villával megszurkálni és közepesen meleg sütőben megsütni.
Kicsit hűlni hagyni, csak aztán szeletelni.
Ezzel a tészta alappal lehet készíteni nyers meggyeset is, almásat is (reszelt alma+cukor+fahéj).
Olyan ízű és állagú, mint a "menzapite" volt az iskolában.
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. 2. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. 3. A fehérjét kemény habbá verjük. 4. A sárgáját és a cukrokat összekeverjük, majd hozzáadj...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűSzitáld a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá a sót, a szódabikarbónát, a fűszereket és a felkockázott hideg vajat. Csorgasd rá a mézet és gyúrd addig, amíg morzsálódó masszát nem...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókat összekeverjük. Több darab ceruzavastagságú hengert formálunk, 4-5 cm hosszú darabokra vágjuk, a széleit kicsit elvékonyítjuk. Kis kifliket formálunk, és kikent t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból gyúrok tésztát, elvágom két fele s az egyik tésztát elsodrom 30x40 cm tepsi nagyságúra majd bele rakom a kivajazott, lisztezett tepsibe. 1,5 kiló almát megpuculok,...
Elkészítési idő: 1ora Nehézség: Könnyű