Hozzávalók a mákos tésztához:
3 dl liszt
3 dl porcukor
2 tojás
1 citrom
15 dkg vaj
3 dl tej
3 dl darált mák
fél csomag sütőpor
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
2 kanál víz
8 kanál cukor
8 kanál liszt
A krém hozzávalói:
2 dl tej
1 tojás
3 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve
A mákos réteg:
A porcukrot, a tojásokat és a citrom levét és az alapos tisztítás után lereszelt héját habosra kavarjuk a lágy vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, a mákot és a sütőport, ezeket is belekeverjük.Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, majd elkészítjük a piskótaréteget.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Egy másik tálban habosra keverjük a tojások sárgáját a vízzel és a cukorral együtt. Apránként, vigyázva hogy ne törjük össze, beleforgatjuk a habot és hozzáadagoljuk a lisztet is. Alaposan összevegyítjük. A kész masszát ráöntjük a nyers mákos tésztára és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük a két rétegű piskótát.
A kész tésztát kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítése:
A tejet a 3 evk liszttel és a tojással gőz felett, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral, a citrom levével és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásos krémet és a kettőt összevegyítjük.
A kihűlt sütemény tetejére rákenjük a krémet, és csokireszelékkel díszítjük.
A tojássárgáját, tíz evőkanál porcukorral, hét evőkanál liszttel, egy késhegynyi sütőporral és három evőkanálnyi kakaóval jól összekeverünk, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert toj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesDiós-vaníliás szelet A krémhez a pudingporból, a cukorból és a tejből sűrű pudingot főzünk. Amikor langyosra hűlt, apránként belekeverjük a vajat. Félretesszük, néha átforgatjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a mézet a vajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. Egy robotgép táljába öntjük a szódabikarbónával elkevert lisztet, a cukrot, a sót, a tojásokat, a mé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Törd össze késbetétes robotgépben a kekszet (vagy tedd bele egy vastagabb uzsonnás tasakba és a tasakon keresztül hús klopfolóval törd össze egy fa deszkán), majd add hozzá az o...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes