50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80-as, 1/3 rétes)
1 egész tojás
1 dl kefír v. joghurt
1, 2 dl tej + 2-3 ek víz, ha szükséges
5 dkg vaj
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
A tésztát háromfelé szedem, négyzetté nyújtom és ezt négyfelé vágom, így lesz 12 db buci, ebből a tésztamennyiségből.
A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nagyon lelassítja a kelést.
A feltekert tészták tetejét háromszor mélyen (virslivel együtt) bevágom és megkenem vizezett tojássárgájával.
Cukorszirupot főzünk (szálpróba) kb 180°C-ig. A lazára vert tojásfehérjéhez öntjük folyamatos keverés mellett, majd kihülésig verjük.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA babot beáztattam, majd néhány babérlevéllel, sós vízben készre főztem. Ezalatt előkészítettem a többi hozzávalót. A csülköt apró kockákra vágtam, (lehet másféle húst is használni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMagozott görögdinnyét 2 ek mézzel és 1/2 citrom levével összeturmixoltam. Beleöntöttem kb. 2 dl tejszínt és jól összekevertem. Műanyag dobozban beraktam a fagyasztóba és fél órán...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű