500 g búzaliszt (BL55)
1 db citrom reszelt héja
22 g élesztő (friss)
1 db tojássárgája
10 g vaníliás cukor - bourbon
80 g porcukor
60 g vaj (olvasztott)
280 ml 2,8%-os tej
20 g mazsola
10 g kakaópor - holland
1 csipet só
Az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba tesszük. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk öt percet pihenni, hogy az élesztő felfusson.
3
Addig egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a csipet sót.
4
Ha az élesztő felfutott, öntsük a tejes keveréket a lisztre, és kb 5 percen át dagasszuk a tésztát. Ha elkészült a tészta, vágjuk félbe.
5
A tésztákba mélyedést nyomunk. Az egyiket gyúrjuk át a mazsolával, és tegyük egy tálba. A másikat gyúrjuk össze a kakaóporral, és tegyük egy másik tálba.
recept
6
Takarjuk le a tésztákat, és szobahőmérsékletű helyen pihentessük őket addig, míg a duplájukra nem kelnek, kb egy óra alatt.
7
Ezután a tésztákat sodorjuk rudakká, csavarjuk össze őket, és tegyük a kuglófformába.
8
Most ismét kelesszük a formában a tésztát addig, míg duplájára kel- szobahőmérsékleten egy újabb óra.
Kakaós kuglóf recept
9
Ha megkelt, tegyük a 160C-ra előmelegített sütőbe - légkeverés nélkül -, és a 30-35 perces sütés 15. percénél vegyük vissza a sütőt 150 C-ra. A kisült kuglófot formával együtt fordítsuk meg, tegyük az asztalra, és hagyjuk a formában kihűlni.
10
Majd ha teljesen kihűlt, vegyük le a formát, és ízlés szerint csokoládéval, fondánnal, cukorgyöngyökkel, vagy egyszerűen csak porcukorral díszítsük.
Tejfölt a zsírt a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel.Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk. Előre elk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: Cukros tejben felfuttatom az élesztőt, és a többi hozzávalóval összegyúrom.Közepesen lágy tésztát kapunk.Kelesztjük 40 percig,majd átgyúrjuk és újra kelesztjük kb 20 pe...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűMáktöltelék (3 rúdhoz): 60 dkg darált mák 30 dkg cukor 2,5 dl víz 2 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 10 dkg mazsola 1 kk fahéj Di...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet keverőtálba szitáljuk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a zsiradékot, az élesztőt és annyi langyos tejet, hogy kissé keményebb - kb. sűrű nokedli állagú...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz