Családireceptkönyv.hu

Görög gyros házi pitában


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Húshoz:
50 dkg csirkemell, vagy sertéshús
5 ek gyros fűszerkeverék
3 ek olívaolaj
1 ek citromlé
Tzatziki:
2 pohár joghurt
2 db kígyóuborka
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors
citromlé
olívaolaj
Pita:
45 dkg liszt
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 csomag szárított élesztő
4 evőkanál olívaolaj
3 dl víz

Elkészítés:


A húst csíkokra vágjuk, és bepácoljuk pár órára a gyros fűszerkeverékkel.

Kevés olajon sütjük majd ki, ha a mártást és a pitákat is elkészítettük már.

A tzatziki elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, a burgonyát hasábokra vágjuk. Elkészítjük a Tzatziki mártást. Az uborkát lereszeljük a héjával együtt.

Picit megsózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen és kicsavarjuk. Hozzákeverjük a joghurthoz, majd adunk hozzá 3-4 gerezd áttört fokhagymát.

Sózzuk, borsozzuk, kb. egy teáskanálnyi citromlevet és ugyanennyi olíva olajat keverünk hozzá. Az egészet jól összedolgozzuk, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Jöhet a pita elkészítése.

A pita elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, 8-10 gombócot formálunk belőle és a duplára kelesztjük.

Ha megkeltek, egyenként kinyújtjuk őket, és letakarva még 15 percet kelesztjük. Egy felmelegített serpenyőben (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe) a villával megszurkált pita mindkét oldalát világosra sütjük.

A kész pitának puhának kell lennie, hogy könnyen fel lehessen tekerni, ezért konyharuhával letakarjuk fogyasztásig.

Összeállítjuk tálaláshoz az ételünket.

A pitákat megkenjük a tzatziki mártással, elosszuk rajtuk a zöldségeket, a húst, és a külön kisütött hasábburgonyát, majd tölcsér alakúra feltekerjük, alufólia segítségével.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp: Gyros fűszerkeverék házilag:

3 ek só
1 ek pirospaprika
2 tk őrölt bors
1 ek aprított vagy szárított petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 ek aprított vagy szárított oregánó
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
őrölt római kömény
őrölt ánizsmag
őrölt édeskömény mag

Görög gyros házi pitában

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Juhtúrós sztrapacska házi füstölt szalonnával
Juhtúrós sztrapacska házi füstölt szalonnával

Felteszünk vizet a sztrapacska kiszaggatásához. Meghámozzuk a krumplit, kislyukú reszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a tojásokat, a sót,a lisztet, és ha szüksé...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kínai pirított tészta
Kínai pirított tészta

A zöldségféléket "julienre' szeleteljük, és olajon megpirítjuk. Ezt a mennyiséget 8 percig pirítottam roppanós kell , hogy maradjon. Sózom és 3 ek. szójaszószt adtam hozzá, és egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zöldborsós Csirkemell
Zöldborsós Csirkemell

csirkemell--pírítom+fűszer+borsó+víz--ha kész tejszín rá :)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krumplis fluta, a megunhatatlan egyszerű finomság
Krumplis fluta, a megunhatatlan egyszerű finomság

A burgonyát kockára vágjuk,és sós vízben megfőzzük. Melegen összetörjük . Megvárjuk amíg kihűlt. Ekkor hozzákeverjük a tojást, lisztet. Sózzuk még ha kell. Összegyúrjuk. Kissé r...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk