8 szikkadt kifli
1/2 liter tej + cukor
20 dkg darált mák + pár ek cukor
vaj a tál kikenéséhez
Vanília szósz:
1 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
5 ek cukor
A darált mákot ízlés szerint pár evőkanál cukorral elkeverjük. Egy magas falú tálat (jénai) kivajazunk. A kifliket felkarikázzuk, és egy rétegben lepakoljuk a tál aljára. A tejet kevés cukorral felforraljuk, majd ezzel meglocsoljuk az első réteg kiflit. Megszórjuk a cukros mákkal, újabb kifli, újra tej, majd mák. És így tovább, amíg el nem érjük a tál tetejét, vagy el nem fogynak a hozzávalóink.
Ha kész, 200 fokos sütőbe betoljuk, és kb. 20 percig sütjük. Én szeretem a tetejét, amik nem puhák a tejtől, hanem picit ropogósra sülnek. Férj viszont az elázott falatokat szereti. (Mindig mondom, hogy jól megférünk mi egymás mellett, a grillcsirkén se szoktunk összeveszni, nem ugyanazokat a részeket komáljuk… )
A vanília öntethez a puding csomagolásán leírtak szerint járunk el, pusztán annyit csalunk, hogy több tejet használunk, hogy sodót, és ne pudingot kapjunk.
A tányérra kiszedett gubákat megcsurgatjuk a vanília öntettel. Ha szeretnénk díszíteni, gyümölcsökkel megszórhatjuk.
A csokit megolvasztjuk, kissé visszahűtjük. A sűrített tejet és a felolvasztott csokoládét összekeverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, és addig verjük, amíg tejföl sűrűségűvé nem v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA spenótot alaposan megmossuk, ha vannak rajta vastagabb szárak, azokat levágjuk. Ezután a leveleket felaprítjuk, majd vaj és olívaolaj keverékén rövid idő alatt megfonnyasztjuk. H...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepeselőször a májat raktam az aprítóba alaposan megforgattam benne, ezután a darált húst, ezzel is jól összekevertem... bele a fűszerek kivéve a só... rá a szalonna... ezeket újra megf...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát (kb 6 kiló) legyalulom egy nagyobb edénybe majd kb 2% asztali sóval behintem. Hagyom állni kb fél órát. A borsikafüvet egy 5 literes üvegbe teszem és egy kevés vízz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű