Családireceptkönyv.hu

Kolozsvári rakott káposzta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,5 kg savanyú káposzta
1 kk őrölt kömény
4 babérlevél
1,5 bögre rizs
1,5 kg darált hús (dagadó)
3 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma

őrölt bors
1 ek pirospaprika
1 ek borsikafű (morzsolt, szárított)
1 ek kapor (morzsolt, szárított)
1 szál füstölt kolbász
10 dkg kolozsvári szalonna
3 ek zsír
5 dl tejföl

Elkészítés:


A káposztát, ha túl savanyú, átmossuk, kinyomkodjuk, és 1 ek zsíron kevés vízzel, az őrölt köménnyel és babérlevéllel kb.20 perc alatt puhára pároljuk.

1 ek zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagyma egyharmadát, majd hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel, lefedjük, és meleg helyen megvárjuk, míg megdagad.

A kolbászt felkarikázzuk, a kolozsvári szalonnát vékony darabokra vágjuk, és 1 ek zsíron átsütjük.

1 ek zsíron megdinszteljük a maradék apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, beleforgatjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borsikafüvet, az őrölt kaprot, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.

Egy tepsit, vagy hőálló tálat zsírral kikenünk, és rétegezve elhelyezzük benne a hozzávalókat.
Az edény aljára tesszük a káposzta egyharmad részét, rásimítjuk a rizs és hús felét, erre rakjuk a kisült kolbász és szalonna felét.
Újabb káposztaréteg következik, amit meglocsolunk tejföllel, újra rizs, és a hús másik fele, a maradék kisült kolbász és szalonna, végül az egészet befedjük az utolsó réteg káposztával.

A tetejét bőven meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk pirospaprikával.

Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Kolozsvári rakott káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dorottya
Tejszínes, sajtos, rakott karfiol fűszeres darált hú
Tejszínes, sajtos, rakott karfiol fűszeres darált hú

A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel, és kevés olajon párold üvegesre. Tedd rá a darált húst, majd kevergesd fehéredésig. Sózd, borsozd ízlés szerint, szórd meg pirospaprikával,...

Elkészítési idő: fél óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Padlizsán darált husival és édesburgonyával by Salla
Padlizsán darált husival és édesburgonyával by Salla

2 evőkanál olívaolajon üvegesre pároltam egy nagy fej hagymát, hozzáadtam a darált húst, himalája sót, borsot, majoránnát. Megfőztem, s csak ezután töltöttem meg vele a padlizsánt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Galette
Galette

A felkockázott hideg vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a vizet és a rozmaringot is. Gombóc alakúra gyúrjuk, fél órán át hűtőben pih...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csirkés fokhagymás tortilla
Csirkés fokhagymás tortilla

Elkészítés: A húst csíkokra vágjuk, az olajon fehérre pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és űrű kevergetés mellett addig sütjük, amíg a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk