12-14 közepes méretű uborka
1 közepes méretű káposzta
1 csokor kapor
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 szelet szikkadt kenyér
só (kb 2 evőkanál)
Az uborkát alaposan megmosom, hosszában bevágom. A káposzta külső leveleit leszedem, negyedelem, és vékonyan felszeletelem.
A kapor felét, a kissé megroppantott, pucolatlan fokhagymát és a babérlevelet leteszem egy 5 literes üveg aljára.
Erre rakom a káposztát az üveg feléig, jól lenyomkodom, ezután az uborkát is elhelyezem benne.
Ezután feltöltöm hideg vízzel, amit egy edénybe visszaöntök.
Megmérem, és literenként 1 ek sót adok hozzá, majd felforralom. Ha lehűlt, visszaöntöm az üvegbe. Rárakom a kapor másik felét, a szelet kenyeret és kiteszem a napra. 30 fok feletti hőmérsékletnél árnyékos helyen is beérik.
Estére be szoktam hozni, ha nagyon lehűl (20 fok alá megy) a levegő. Az uborka 3 nap alatt megérik, a káposztának 4-5 nap kell.
Ha az uborka jó, leszedem, lemosom és lezárt tartóban hűtőben tárolom, amíg el nem fogy.
5 nap után a káposztát is leszűröm a levétől, és hasonlóképpen használható, mint a savanyú káposzta.
Kb. 10 cm magas káposzta réteget szórunk a vödörbe, megszórjuk a hozzávalók egy részével és jól megnyomkodjuk, hogy levet eresszen. Ugyanígy járunk el a következő réteggel is,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát mosd meg és vágd le a végeit. A tormát tisztítsd meg és vágd csíkokra. Az uborkát tedd egy tálba, add hozzá a tormát, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a kaprot. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA megtisztított zöldségeket vékonyan felszeleteljük. Az uborkát nem kell megpucolni, csak egyszerűen uborkaszeletelőn le kell gyalulni. Ha igazán mutatós üvegeket szeretnénk el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A káposztát megtisztítom a felső leveleitől és vékony csíkokra vágom. Az üveget kimosom, és a káposztát bele rakom úgy, hogy a kaprot közzé teszem, beleteszem a kömény...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű