12-14 közepes méretű uborka
1 közepes méretű káposzta
1 csokor kapor
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 szelet szikkadt kenyér
só (kb 2 evőkanál)
Az uborkát alaposan megmosom, hosszában bevágom. A káposzta külső leveleit leszedem, negyedelem, és vékonyan felszeletelem.
A kapor felét, a kissé megroppantott, pucolatlan fokhagymát és a babérlevelet leteszem egy 5 literes üveg aljára.
Erre rakom a káposztát az üveg feléig, jól lenyomkodom, ezután az uborkát is elhelyezem benne.
Ezután feltöltöm hideg vízzel, amit egy edénybe visszaöntök.
Megmérem, és literenként 1 ek sót adok hozzá, majd felforralom. Ha lehűlt, visszaöntöm az üvegbe. Rárakom a kapor másik felét, a szelet kenyeret és kiteszem a napra. 30 fok feletti hőmérsékletnél árnyékos helyen is beérik.
Estére be szoktam hozni, ha nagyon lehűl (20 fok alá megy) a levegő. Az uborka 3 nap alatt megérik, a káposztának 4-5 nap kell.
Ha az uborka jó, leszedem, lemosom és lezárt tartóban hűtőben tárolom, amíg el nem fogy.
5 nap után a káposztát is leszűröm a levétől, és hasonlóképpen használható, mint a savanyú káposzta.
Megfőzni a céklát, megpucolni, krumplinyomón átnyomni, üvegekbe rakjuk, ráöntjük a forrásban lévő levet és száraz dunsztba tesszük. Tormával is ízesítjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa paprikákat megmostam, szárukat eltávolítottam (kicsi csonkot hagytam csak rajtuk), majd tiszta üvegekbe tömködtem őket. Közben elkészítettem a felöntőlevet, amit anyum leírása al...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA paprikákat többszöri mosás után, kicsumáztam, a magokat kiveregettem és felaprítottam. Az aprítógépben kis adagonként összedaráltam. (Vigyáztam, hogy ne legyen belőle turmix, s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Spala castravetii si morcovului. 2 Tine castravetii in apa vreo 4-5 ore. 3. Pe fundul unui borcan sterilizat pune cateii de usturoi, ceapa taiata in 4, morcovul feliat rondele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű