A pitához:
300 g búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
25-30 g élesztő (attól függően mennyi maradt a kockából korábban)
4 teáskanál olívaolaj
2,5-3 dl langyos víz
1/2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
A zöldség mixhez:
1 db paradicsom
1/2 db kígyóuborka
1 fej közepes lilahagyma
2-3 db levél fejes káposzta
1 db közepes sárgarépa
A húshoz:
1/2 kg darált sertés (lapocka)
só
bors
A szószhoz:
1/2 pohár natúr joghurt
1 gerezd nagy fokhagyma
1 csipetnyi petrezselyem
kapor
só
A pitát én ilyen arányú lisztekkel szoktam elkészíteni, mert így egészségesebb, de az íze még mindig a megszokott fehér pékárukét hordozza. Elkészítjük a pita tésztát: Az összetevőket egy tálba tesszük,az élesztőt belemorzsoljuk (A vizet 2 dl után lassanként adagoljuk, mert az összetevők fajtájától és a márkáktól függően különböző mennyiségű vízre van szüksége a tésztának.) és összegyúrjuk. A tészta akkor jó ha enyhén nedves az állaga, de nem ragad a kezünkhöz, könnyen formázható.
A tésztát fél-egy órán át kelesztjük, pihentetjük.
A tésztát 4 részre vágjuk. Én két kisebb és két nagyobbacska darabra szoktam, mert nem egyforma mennyiséget eszünk belőle. A darabokból ellipsziseket formázunk. A sütőt elmelegítjük, és közben 10 percig hagyjuk a tésztákat pihenni.
Olívaolajjal kikent jénaiba tesszük a formákat. A sütésnél fontos, hogy az egyforma méretűeket együtt készítsük. Sütőtől függően, de kb. 20-30 perc a sülési idő.
Amíg a piták megsülnek elkészítjük a salátát és az öntetet. A salátához a hozzávalókat megmossuk és felkockázzuk, szeleteljük, karikázzuk és egy nagy tálba tesszük, majd összekeverjük.
Az öntethez a joghurtot kiöntjük egy tálkába, majd beletörjük a megpucolt fokhagyma gerezdet. Sózzuk és hozzáadjuk a szárított vagy friss fűszereket végül összekeverjük. Aki szereti a csípős ízeket egy púpos teáskanál Erős Pistát nyugodtan tegyen bele.
A darált húst sóval és borssal fűszerezve serpenyőben megpirítjuk.
Ha a piták kész vannak, vízszintesen 3/4 részig bevágjuk őket és megtöltjük a hússal, zöldségekkel és meglocsoljuk a szósszal. Tálaláskor a tányérra plusz zöldséget, húst és
A csirkemellet kockákra vágjuk, hozzákeverjük a szójaszószt és a barna cukrot. Legalább 1 órát állni hagyjuk. Közben a paprikát csíkokra, a póréhagymát karikákra vágjuk, a szalonn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA reszeléket szárazon öntsd a gépbe, és addig “aprítsd”, míg zsíros pacába nem kezd összeállni Többször meg kell állni, kanállal megigazgatni a kókuszt, vagy megrázogatni gépestől...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Sve sastojke za okruglice pomjesati i dobro rukom izmjesati. Praviti okruglice velicine po zelji, ostaviti ih na hladno dok se sve drugo ne pripremi.. Luk i papriku sjeci po ze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtot vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat tálba ütjük, sózzuk, villával felverjük. A kenyereket egymás mellé tesszük, mindegyikre teszünk szeletelt sonkát, majd a sajtból (m...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű