Leveles töpörtyűs pogácsa
1 kg liszt, 80 dkg töpörtyű, 20 dkg zsír, 2 tojás, 5 dkg élesztő, tej vagy tejfel.
A megdarált töpörtyűt a zsírral és egy marék liszttel, sóval összegyúrjuk.
A többi liszttel, a felfuttatott élesztővel, tejjel vagy tejfellel lágy tésztát gyúrunk, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a töpörtyűs részt és 3x hajtjuk. Kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben sütjük.
Túrós pogácsa
Egyforma mennyiségű túrót, lisztet és margarint összegyúrunk, sóval ízesítjük. A lényeg, mondjuk a negyed kiló túróhoz ugyanolyan mennyiségű lisztet és zsiradékot használjunk. Nem kell hozzá sem tojás, sem élesztő. Az anyagokat összedolgozva fél órát pihentetjük a tésztát, majd kinyújtjuk, hajtogatjuk, legalább 2x. Sütés előtt a tésztát kinyújtjuk, majd apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tepsibe tesszük, és minden szem tetejét megkenjük tojással.
A sütése nem különbözik más pogácsák idejétől: meleg sütőbe tegyük, negyed óra alatt készen is lesz a csemege.
Este a kovászhoz a lisztet egy kelesztő tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat és jól összekavarjuk a masszát. (Nekem elég lágy volt, fa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA víz és az olaj kivételével az összes alapanyagot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a 250 ml langyos vizet, majd robotgéppel elkezdtem összeállítani a tész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél deciliter langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot majd morzsoljuk bele az élesztőt és 1-2 evőkanál lisztet is szórjunk rá. Tegyük félre nagyjából 15 percre, amíg szépen felfut....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Dagasztás után egyenlő részre vágtam, megformáztam, majd kelesztettem. 2. Vízzel lekentem és meleg sütőbe téve kb. 30 percig sütöttem. 3. Tetejét különböző magokkal szór...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű