Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

pogácsák


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Leveles töpörtyűs pogácsa

1 kg liszt, 80 dkg töpörtyű, 20 dkg zsír, 2 tojás, 5 dkg élesztő, tej vagy tejfel.
A megdarált töpörtyűt a zsírral és egy marék liszttel, sóval összegyúrjuk.
A többi liszttel, a felfuttatott élesztővel, tejjel vagy tejfellel lágy tésztát gyúrunk, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a töpörtyűs részt és 3x hajtjuk. Kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben sütjük.




















Túrós pogácsa

Egyforma mennyiségű túrót, lisztet és margarint összegyúrunk, sóval ízesítjük. A lényeg, mondjuk a negyed kiló túróhoz ugyanolyan mennyiségű lisztet és zsiradékot használjunk. Nem kell hozzá sem tojás, sem élesztő. Az anyagokat összedolgozva fél órát pihentetjük a tésztát, majd kinyújtjuk, hajtogatjuk, legalább 2x. Sütés előtt a tésztát kinyújtjuk, majd apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tepsibe tesszük, és minden szem tetejét megkenjük tojással.
A sütése nem különbözik más pogácsák idejétől: meleg sütőbe tegyük, negyed óra alatt készen is lesz a csemege.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Békebeli kifli
Békebeli kifli

Este a kovászhoz a lisztet egy kelesztő tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat és jól összekavarjuk a masszát. (Nekem elég lágy volt, fa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lenmagos zsemle Mester házi kenyérlisztből
Lenmagos zsemle Mester házi kenyérlisztből

A víz és az olaj kivételével az összes alapanyagot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a 250 ml langyos vizet, majd robotgéppel elkezdtem összeállítani a tész...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
Limara foszlós kalácsa
Limara foszlós kalácsa

Fél deciliter langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot majd morzsoljuk bele az élesztőt és 1-2 evőkanál lisztet is szórjunk rá. Tegyük félre nagyjából 15 percre, amíg szépen felfut....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Zsemle
Zsemle

1. Dagasztás után egyenlő részre vágtam, megformáztam, majd kelesztettem. 2. Vízzel lekentem és meleg sütőbe téve kb. 30 percig sütöttem. 3. Tetejét különböző magokkal szór...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk