menu

Családireceptkönyv.hu

blansírozás


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A folyamatot a következőképp érdemes kivitelezni:

1. Egy edényben vizet forralunk. Attól függően, hogy mit fogunk blansírozni, a vízbe tehetünk sót (pl. kelbimbó), cukrot (pl. rebarbara), szódabikarbónát (színmegőrzésre, pl. spenót –vagy akinek így jobban tetszik: paraj), vagy citromlevet (pl. fejeskáposzta).

2. A megmosott, megtisztított zöldséget/gyümölcsöt/húst a forrásban lévő vízbe tesszük, és alapanyagtól függően kb. 1-4 percig főzzük. A zöldségeket, gyümölcsöket érdemes szűrőbe téve, a szűrővel együtt az edénybe tenni, mert olyan gyorsan kell kivenni és lehűteni, hogy ami kimarad/lemarad, az szétfő.

3. Az alapanyagokat a vízből gyorsan kivesszük (leszűrjük), és azonnal lehűtjük: jeges, vagy nagyon hideg vízbe tesszük. Ha kihűlt, lecsurgatjuk, és már fagyaszthatjuk is, vagy egyéb módon felhasználhatjuk.

IDŐ: Az előfőzés ideje attól függ, milyen alapanyagról van szó és mekkorára daraboltuk fel. Leghosszabb ideig a kelbimbót, spenótot és a zöldborsót blansírozzuk: 3-5 percig. Ennél némileg kevesebb is elég a sárgarépának, karfiolnak, sóskának: kb. 3-4 perc, míg a gombának 3, a kelkáposztának, őszi- vagy sárgabaracknak, paradicsomnak 1-2 perc is elegendő. A legrövidebb ideig a rebarbaraszárat sokkoljuk, annak mindössze ½ perc kell.

A zöldségek vitaminveszteségének mérséklésére szokták használni a gőzben való blansírozást. Ennek során a zöldségeket a forrásban lévő víz felett, fedővel letakarva, a gőzben blansírozzuk. Ilyenkor a főzési idő kicsit hosszabb lesz, ezt érdemes figyelembe venni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Húslabda
Húslabda

A fasírtgolyókat a szokott módon készítjük el: A darált húshoz hozzáadjuk a nyers, egész tojásokat, a zúzott fokhagymát, a lereszelt (vagy apróra felkockázott) hagymát. A 2 szi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
ZÖLDSÉGES TEJSZÍNES TÉSZTA
ZÖLDSÉGES TEJSZÍNES TÉSZTA

Zöldségeket pároltam ételízesítős vízben. Amikor megpuhultak, jól lecsöpögtettem. 20%-os főzőtejszínt sóval, borssal elkevertem és a lecsöpögtetett tésztával, valamint a zöldség...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karamell öntet 5 perc alatt
Karamell öntet 5 perc alatt

A hozzávalókat egy magas falú műanyag vagy porcelán edénybe mérjük, az egészet jól átkeverjük, majd mikrohullámú sütőtől függően, 700-750 W teljesítményre állítva 1 percig mikrózzu...

Elkészítési idő: 5 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Meggymártás pirított darával
Meggymártás pirított darával

A mártás elkészítése : tegyük egy edénybe a meggyet, és öntsük fel annyi vízzel ami ellepi. Adjuk hozzá a cukrot, a vanília rudat, a fahéjat, és a szegfűszegeket. ( ha van fűszert...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk