menu

Családireceptkönyv.hu

Szentjánoskenyérmag-liszt E410


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A szentjánoskenyér-liszt (E410) egy élelmiszeripari adalékanyag, melyet a mediterrán térségben élő szentjánoskenyérfa magjából (Ceratonia siliqua L.) állítanak elő.

Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni. Míg a szentjánoskenyérmag-liszt forró vízben tökéletesen oldódik, hideg vízben megnyilvánul hatalmas duzzadóképessége. Már kis mennyiségű E 410 is stabil gélszerű anyaggá változtatja a folyadékot. Alig érzékeny a savakra, a sókra és a hőmérsékletre. A szentjánoskenyérmag-liszt jelentősen növeli más növényi sűrítőanyagok zselésítő képességét is, ezért gyakran ezekkel kombinálva alkalmazzák.

Duzzadóképességének köszönhetően segítségével meg lehet akadályozni például a citromlében lévő rostanyagok ülepedését, és gátolja a kenyerek öregedését is.

Főként a következő termékekben engedélyezett:

• Péksütemények (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt és tejitalok (mennyiségi korlátozás nélkül)

Adagolás 1-3% krémekbe.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód, Gluténmentes,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: brigz
Tepertős szilvalekváros papucs
Tepertős szilvalekváros papucs

Az útifűmaghéjat beáztatom, a tejet a tejföllel meglangyosítom. A száraz hozzávalókat kimérem, összekeverem. Az élesztőt belemorzsolom, elkeverem (vagy felfuttatom a tejjel, és úgy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anette
Lekváros/Mogyorókrémes levél gluténmentesen
Lekváros/Mogyorókrémes levél gluténmentesen

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Miután felfutott 150 g Schär mix B liszt, 100 g Nutri Free mix per pane liszt, egy ek. cukor, egy kevés só (a Nutri Free miatt al...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tamara
Vegán Mac and cheese
Vegán Mac and cheese

1. A zöldségeket pucoljuk meg és kockázzuk fel. 2. Tegyük a felkockázott zöldségeket egy lábasnyi sós vízbe, majd főzzük őket puhára. 3. Amikor kész, szűrőkanállal szedjük ki a...

Elkészítési idő: 40
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
A köles elkészítése, és néhány jótanács
A köles elkészítése, és néhány jótanács

Felhasználás előtt ajánlott hideg vízzel alaposan átöblíteni, mivel a quinoához hasonlóan saponin réteg borítja, amely keserűvé teszi. Kétszeres mennyiségű folyadékban főzve 15...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk