1 kg liszt
5 dkg élesztő
2-4 dl langyos víz, amennyit a liszt felvesz
2 dkg só
Megkenni:
fokhagymás, oregánós olaj
Feltétnek:
tejföl
reszelt sajt
idényzöldségek (pl.: saláta, mángold, cukkini, lilahagyma)
Elkészítjük a kenyértésztát. A lisztet egy tálba szitáljuk és kis fészket készítünk a közepébe. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, kis langyos vizet öntünk rá, pici lisztet szórunk a tetejére és megvárjuk, amíg felfut. Hozzáadjuk a sót, majd elkezdjük dagasztani a tésztát, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, annyit, amennyit a tészta felvesz. Kenyértészta állagúnak kell lennie. Miután alaposan kidagasztottuk, letakarva duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd ismét félretesszük kelni.
A második kelesztés után, cipókat formálunk belőle és egyenként, jó vékonyra, kerekre, lepény alakúra nyújtjuk, majd forró vaslapon mindkét oldalát megsütjük. Ezután megkenjük fokhagymás, oregánós olajjal, rákenjük a tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal és a végén a feldarabolt, nyers idényzöldségekkel borítjuk a tetejét. Ha tudjuk válogassuk úgy össze a zöldségeket, hogy szép, színes feltét kerüljön a lepényre.
Keverjük össze a hozzávalókat, egy híg tésztát fogunk kapni. Töltsük a tésztát olajjal kikent serpenyőbe és a tetejére rakjuk a kedvenc feltétünket (kolbász, sonka, főtt tojás, par...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztát megfőzöm. Összekeverem az összenyomott fokhagymát, olívaolajat, fél citrom levét, és az ízlés szerinti sót, borsot. Ez lesz az öntet. A felszeletelt uborkát, félbevágot...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű1. A vajat, a tojásokat, a vaníliás cukrot, a cukrot habosra keverjük egy habverővel, vagy egy botmixerrel. A tejet, a lisztet váltakozva, részletekben hozzá adagoljuk, úgy ,hogy...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA búzadarát összekeverjük a tejjel, a tojássárgákkal, a sóval, a citromhéjjal (ez el is maradhat), a mazsolával (ez is elmaradhat) és a felvert tojásfehérjével. 3-4 órán szobahőmér...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes