menu

Családireceptkönyv.hu

Sajtos -joghurtos pogácsa


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


kb. 60-70 darabhoz
90 dkg finomliszt
25 dkg vaj (esetleg margarin)
4 dkg friss élesztő
375 g natúr joghurt
1 teáskanál kristálycukor
1 csapott evőkanál só (vagy ízlés szerint, illetve függ a sajt ízétől is)
1 tojássárgája
kb. 1,5 dl langyos tej

A rétegzéshez:
7,5 dkg reszelt trappista sajt
7,5 dkg füstölt sajt

A tetejére:
5 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás

Elkészítés:


A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk - ez kb. 10 perc. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a joghurtot, végül a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. (Enyhén ragacsos legyen a tészta, ne nagyon! Az állagán pici liszt vagy tej hozzáadásával korrigáljunk.) Letakarva 30 percig pihentetjük.
Pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 60x40 cm-es téglalap alakúra és egyenletesen megszórjuk a reszelt trappista és füstölt sajt keverékével. Feltekerjük a hosszabbik oldalánál úgy, mint a bejglit, majd az egyik szélét megfogjuk, ráhajtjuk a tészta közepéig, majd a másik oldalát erre rá (lásd a lenti fotón). Kicsit lenyomkodjuk, letakarjuk fóliával vagy egy tiszta konyharuhával és 30 percig pihentetjük.
Utána kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (vagy ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. (A fennmaradó tésztaszéleket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.)
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben kelni fognak még. Tetejüket lekenjük a felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 18 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Pizzás csiga
Pizzás csiga

1.1 dl tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, 2 egész tojást, egy doboz kefírt, 1 dl étolajat összekeverjük és hozzáöntjük az élesztős tejet. Összedolgo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Francia sajtos fánk
Francia sajtos fánk

A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és megsózzuk. Amikor a vaj már teljesen felolvadt, beleöntjük a lisztet és kézi habverővel simára keverjük a masszát....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Sajtos roló
Sajtos roló

◾️A liszteket átszitáljuk és a margarinnal elmorzsoljuk. ◾️Ezután hozzáadjuk a sót és a tejfölt és kidolgozzuk a tésztát. ◾️Elég lágy tészta lesz ezért legalább 2 órára tegyük...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Krisztina
Vajas pogácsa
Vajas pogácsa

Egy tálban a lisztet, a sót és a margarint összemorzsoljuk. A közepébe beletesszük a tojások sárháját, a tejfölt és rámorzsoljuk az élesztőt is. A tésztát ezután összegyúrjuk és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk