45 dkg (450 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
8 dkg (80 g) búzasikér
2 tk. (10 g) só
20 g élesztő
3,5 dl (350 g) víz
25 g vaj
A lisztbe belekeverjük a sót és a búzasikért, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a langyos vizet. Összekeverjük, majd belerakjuk a hideg vajat. Az egészet kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Egy kb. 30x10 cm-es püspökkenyérformát kivajazunk és belisztezünk vagy szilikonos sütőpapírral kibéleljük.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd azonnal a püspökkenyérformába nyomkodjuk. Így is kb. 30 percig kelesztjük. Megvárjuk, hogy kicsit felpúposodjon a tésztánk, de ne legyen nagyon púpos, mert akkor sütés közben összeesik. A sütőt előmelegítjük 180 oC-ra alsó-felső sütési módban, a gőzteret alkalmazva. Mielőtt a kenyeret a sütőbe tolnánk, lespricceljük vízzel a felületét, és kb. 30–35 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal rácsra borítjuk és ismét adunk neki egy kis vizes spriccelést. Hideg helyre tesszük hűlni.
kb. 850 g-os kenyér
A csirkemellet szeletekre vágjuk majd tetszés szerint fűszerezzük, megkenjük tejföllel majd megszórjuk sajttal és előmelegített sütőben sütőpapíros tepsibe készre sütjük. (Igény sz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA csirke pácolásához az olívaolajat, a sót, a borsot és a zaatar fűszerkeveréket összekeverjük. A húst megmossuk, ha vastagok a filék, műanyagzacskóba téve kiklopfoljuk. Egy műanya...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 190 fokra. Takarjuk le a tepsit sütőpapírral. A gombákat tisztítsuk meg, vegyük ki a szárukat, szórjuk meg őket sóval és borssal, és fektessük le a sütőpa...
Elkészítési idő: 10+45 oerc Nehézség: Könnyű~A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, az élesztőt is csak belemorzsolom, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, 30 percet hagyom kelni, fedel...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes