1 kg burgonya
1 tojás
só
liszt
A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és burgonyanyomóval összetöröm. Ezután hagyom teljesen kihűlni, különben a hozzáadott liszttől túl lágy lesz a tészta, amit csak újabb liszt hozzáadásával lehet korrigálni, de így keményebbek lesznek a gombócok. Hozzáadok egy tojást. Sózom, borsozom, és annyi lisztet adok hozzá, hogy ne ragadjon, szépen összeálljon, és vizes kézzel gombócokat lehessen belőle formázni.
Bő, enyhén forrásban lévő sós vízben megfőzöm. Egyszerre ne tegyünk bele túl sokat! Ha mind feljött a víz tetejére, még hagyom pár percig főni, majd szűrőkanállal kiszedem, és kevés olajjal elkeverem. Így nem ragad össze.
Tejfölös, vagy szaftos húsokhoz kiváló köret.
A karfiolt rózsáira szedjük, és lobogó sós vízben roppanósra főzzük. A lecsepegtetett karfiolt egy tálba szedjük. Az olajból, citromléből és borsból marinádot készítünk. Legegysz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bacont süssük ropogósra, majd vágjuk apró kockákra. A sajtokat reszeljük le. A maradék főtt rizst (ha nincs kéznél, főzzünk) öntsük egy tálba, mehet mellé a bacon, a reszel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit megpucoljuk és kockára vágjuk. Sós vízben megfőzzük, majd egy passzírozó segítségével összetörjük. Hozzáadagoljuk a vajat, majd a tejet, ha kihűlt, akkor a tojássárgájá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA krumplit meghámozzuk, hosszában ketté vágjuk, A fél krumplikat szalonna csíkokkal becsavarjuk ( 1 burgonyára 2 szelet kell! ). Tepsibe fektetjük és alufóliával letakarva 250 fo...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű