50 dkg finomliszt
2,8 dl tej amelyben felolvasztok 6 dkg Rámát
6 dkg cukor
fél teáskanál só
2 dkg friss élesztő
1 vaníliás cukor, citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
A kelesztett élesztővel a tésztát összeállítom. Nyújtólapon annyi darabra vágd el ahány brióst szeretnél készíteni (én 9 db vágom, szép nagy briósok lesznek). Utána ezeket a tésztadarabkákat a nyújtólapon két tenyérrel rudacskákká sodrod (biztos emlékszel még az iskolai gyurmázásra, úgy kell csinálni) kb. 20 cm hosszú legyen, és kötsz egy csomót rá, oly módon, hogy a csomó egyik szára felül egy picit kimagasodjon a tésztából (1cm), a csomó másik szárát pedig behajtod alulra és a sütőlapra helyezed. Hagyod még egy kicsit kelni (15-20 perc) amíg szépen megemelkednek, majd megkened felvert tojással (csak tojás fehérje is jó) és kristálycukorral megszórod a tetejét. Hideg sütőbe (légkeverés 170) téve szép pirosra megsütöd
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojás sárgáját, a sót. A meleg, de nem forró tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasz...
Elkészítési idő:A lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk. Mikor kész...
Elkészítési idő:Kb. fél órát kelesztem, hogy a duplájára nőjön. Majd lisztezett gyúródeszkán fél cm vastagra kinyújtom, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom, kb. 6-7 cm átmérő. A korong...
Elkészítési idő: 2 óra